Versoepelingen corona – Nieuwe versie protocol Afgelopen dinsdag 15 februari was er weer een persconferentie, met veel goed nieuws! Er wordt komende tijd flink versoepeld. Wat betekent dit voor de kinderopvang? We zetten alle concrete versoepelingen voor je op een rij: – De quarantaineperiode wijzigt van 7 dagen naar 5 dagen, mits je 24 uur […]

Versoepelingen corona – Nieuwe versie protocol

Afgelopen dinsdag 15 februari was er weer een persconferentie, met veel goed nieuws! Er wordt komende tijd flink versoepeld. Wat betekent dit voor de kinderopvang? We zetten alle concrete versoepelingen voor je op een rij:

  • – De quarantaineperiode wijzigt van 7 dagen naar 5 dagen, mits je 24 uur klachtenvrij bent. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort.

Per 25 februari gelden de volgende versoepelingen:

  • – De 1,5 meter-maatregel komt te vervallen. Ook hiervoor geldt dat de maatregel komt te vervallen, maar het advies is om elkaar wel de ruimte te blijven geven.
  • – De mondkapjesplicht komt te vervallen. Daar waar mensen dat prettig vinden of het heel druk is, is het advies om toch een mondkapje te dragen.
  • – De adviezen omtrent hygiëne (handen wassen, hoesten in elleboog, etc) en testen bij klachten blijven voorlopig gelden.
  • – Ouders zijn weer welkom. Het is echter aan jou hoe je hier invulling aan geeft en welke afspraken je hierover maakt met de ouders.

 

Vanwege de versoepeling van de maatregelen is er ook een nieuwe versie van het protocol kinderopvang geschreven.

De volgende wijziging gaat per 18 februari in: De isolatieperiode na een positieve test wordt ingekort en wijzigt van 7 dagen naar 5 dagen, mits je 24 uur klachtenvrij bent.

Rectificatie quarantaineadvies nauwe contacten medewerkers

Het RIVM heeft het ministerie van SZW erop geattendeerd dat een quarantainemaatregel in het Protocol Kinderopvang onjuistheden bevat. In het protocol is opgenomen dat medewerkers in de kinderopvang niet in quarantaine hoeven bij nauw contact tijdens de opvang. Voor medewerkers in de kinderopvang en van de school geldt echter dat zij wel een quarantaineadvies krijgen indien zij een nauw contact (categorie 2) zijn van een besmette volwassene op de opvang (bijvoorbeeld een andere medewerker). Bij een uitbraak van 3 of meer besmettingen binnen de groep (ongeacht of dit kinderen of medewerkers betreft) krijgen medewerkers ook een quarantaineadvies. De uitzonderingen op quarantaine van een booster en doorgemaakte infectie en de regels rondom essentiële bedrijfsprocessen gelden dan uiteraard wel.

Meer informatie en nieuwe versoepelingen

De wijzigingen verwerkt het RIVM in de richtlijnen. Omdat het ‘protocol kinderopvang’ een vertaling is van de richtlijnen van het RIVM, wordt de nieuwe versie van het protocol daarna gepubliceerd – als het RIVM de wijzigingen heeft verwerkt. Het protocol wordt komende week aangepast op de verdere aangekondigde versoepelingen die 25 februari in zullen gaan.

Het nieuwe protocol vind je hier.
De meest recente versie van de beslisboom vind je hier.

 

Bron: kinderopvangtotaal en boink
Afbeelding: School photo created by master1305 – www.freepik.com