De nieuwe beweegadviezen voor kinderen van 0-4 jaar. Hoeveel moet een kind van 0 tot 4 jaar dagelijks bewegen om gezond op te groeien? Ook voor deze groep jonge kinderen zijn nu beweegadviezen opgesteld, inclusief maximale beeldschermtijden. Dat regelmatig bewegen belangrijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen, is al langere tijd bekend. […]

De nieuwe beweegadviezen voor kinderen van 0-4 jaar.

Hoeveel moet een kind van 0 tot 4 jaar dagelijks bewegen om gezond op te groeien? Ook voor deze groep jonge kinderen zijn nu beweegadviezen opgesteld, inclusief maximale beeldschermtijden. Dat regelmatig bewegen belangrijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen, is al langere tijd bekend. Voor kinderen boven de vier jaar bestaan daarom ook officiële beweegrichtlijnen.

Ontwikkeling

Bij kinderen van 0 tot en met 3 jaar is echter weinig onderzoek gedaan naar bewegen en gezondheid. Het is wel duidelijk dat meer bewegen en minder stilzitten samengaan met een betere gezondheid en ontwikkeling. De Gezondheidsraad adviseert daarom om meer onderzoek te doen. In afwachting van die onderzoeksresultaten zijn nu voorlopige beweegadviezen opgesteld, die gebaseerd zijn op een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Buikligging

Het advies van de WHO is om kinderen onder de 1 jaar verspreid over de dag meerdere keren op verschillende manieren actief te laten zijn. Dat kan bijvoorbeeld door samen met het kind op de grond te spelen. Is het kindje nog niet mobiel, dan is het advies om het tijdens activiteiten in buikligging te brengen, in totaal minstens een half uur. Ook raadt de WHO het af om kindjes tot 3 jaar langer dan een uur per dag vast te zetten in een stoeltje.

Beeldschermtijd

Voor kinderen van 1 tot en met 3 jaar is het volgens de adviezen belangrijk om per dag minimaal drie uur te bewegen, inclusief matig of zwaar intensieve inspanning. Dat mag verspreid over dag en verdeeld over verschillende activiteiten. Om langdurig stilzitten te beperken, adviseert de WHO verder om kinderen tot 2 jaar geen beeldschermtijd te geven. Kinderen van 2 en 3 jaar zouden maximaal een uur per dag achter een beeldscherm moeten zitten, aldus de beweegadviezen.

Buitenspelen

Het advies voor 4-jarigen blijft om dagelijks 60 minuten matig tot zwaar intensief te bewegen en langdurig stilzitten te beperken. Nieuw is het advies om minimaal 180 minuten lichamelijk actief te zijn, verspreid over de hele dag in verschillende typen activiteiten. Denk aan fietsen, buitenspelen of lopen. Ook nieuw is de maximale beeldschermtijd van 60 minuten per dag, om langdurig stilzitten te beperken.

Klik hier voor leuke nijntje-beweegoefeningen op YouTube. Daar zijn uiteraard nog meer leuke beweeg-video’s te vinden.

Ook wij als gastouderbureau BAZZ & Diana vinden bewegen en weinig schermtijd tijdens de opvang erg belangrijk. Daarom hebben we voor jullie een leuk pinterest-bord aangemaakt met allemaal leuke beweeg-activiteiten. En daarnaast is dansen natuurlijk ook altijd een hele leuke beweeg-activiteit die veel kinderen aanspreekt, kijk voor leuke beweeg-liedjes op ons spotify-account.

Ook in de winter kun je heerlijk buitenspelen. Meer hierover lees je hier.

 

Afbeelding: Sport photo created by wayhomestudio – www.freepik.com
Bron: Kinderopvangtotaal