12 redenen voor een ode aan de gastouder! Ouders van Nu heeft zo’n mooi stuk geschreven over het zichtbare en onzichtbare werk dat gastouders dag in en dag uit voor jullie kinderen doet. We konden niet anders dan dit met jullie te delen en dankbaar te zijn voor de toppers die ook wel ‘gastouder’ worden […]

12 redenen voor een ode aan de gastouder!

Ouders van Nu heeft zo’n mooi stuk geschreven over het zichtbare en onzichtbare werk dat gastouders dag in en dag uit voor jullie kinderen doet. We konden niet anders dan dit met jullie te delen en dankbaar te zijn voor de toppers die ook wel ‘gastouder’ worden genoemd! Zit je er klaar voor…:)

Ze is flexibel en lief, kent jouw kind als geen ander en voelt super vertrouwd en veilig. Twaalf redenen waarom we zo gek zijn op de gastouder van ons kind.

1. Ze is heel bijzonder voor je kind

Gaat je kind direct na jouw verlof naar de gastouder, dan groeit hij al vanaf drie maanden oud met haar op. Ze spenderen wekelijks heel wat uren quality time met elkaar, jaar in jaar uit. Dat schept een heel bijzondere en sterke band. Je kind vertrouwt haar als geen ander en ligt als hij ziek is (bijna) net zo graag op haar schoot als de jouwe.

2. En jouw kind is heel bijzonder voor haar

Er zijn weinig mensen die je kind beter kennen dan zij. Ze weet hoe ze je kind het beste in slaap krijgt, van welk liedje hij vrolijk wordt, wat zijn lievelingsboek is en dat hij liever warme melk dan koude melk drinkt. In vakanties geniet ze net zo hard van de foto’s op de app als opa en oma. Kijk niet vreemd op wanneer ze jaren later zo trots als een pauw bij de diploma-uitreiking van je kind is.

3. Volop individuele aandacht

Een gastouder mag maximaal zes kinderen tegelijk opvangen, dus er is veel tijd en ruimte voor individuele aandacht. Een huilende baby wordt meteen opgepakt en kan je kind de slaap niet vatten, dan wiegt ze hem met liefde en geduld in slaap. Door al die aandacht leert je kind ook snel. Kijk niet raar op als hij na een dag met de gastouder opeens tien nieuwe dieren kan benoemen of hele boekjes uit zijn hoofd kent.

4. Ze geeft de leukste overdrachten

Met dertig kinderen op één groep, is het onmogelijk om heel uitgebreide overdrachten te maken. Een gastouder kan dat wel. Dus verwacht de leukste foto’s, filmpjes en verhalen over de app. Na een dag werken, vertelt ze in geuren en kleuren wat je kind die dag gezegd, gedaan en geleerd heeft.
Welke soorten kinderopvang zijn er?

5. Ze stelt je gerust

Geen nieuwe gezichten die je kind nog niet kent of de kans dat hij in een grote groep even uit het oog wordt verloren. Een gastouder geeft je de geruststelling dat je kind altijd in goede handen is en precies krijgt wat hij nodig heeft. Dat is goud waard.

6. Je kind voelt zich thuis

Of ze nou bij jullie thuis komt of je kind naar haar toegaat: kinderen voelen zich heel snel thuis bij een gastouder. Ze worden opgevangen in een huiselijke omgeving, met altijd hetzelfde vertrouwde gezicht en sfeer.

7. Een ziek kind stopt ze lekker in bed

Is je kind ziek? Dan word je niet meteen gebeld, maar stopt ze je kind lekker in bed en checkt ze net zo vaak als jij zou doen, hoe het gaat en of hij nog iets nodig heeft. Wanneer mag een ziek kind niet naar de opvang?

kste taak is natuurlijk zorgen voor je kind, maar de vaatwasser uitruimen, was opvouwen en alvast de pannen op het vuur zetten doet ze ook gewoon zonder dat je het aan haar vraagt.

Lees hier: ’10 redenen waarom u voor een gastouder kiest’.

8. Ze wisselt niet van groep

Is je kind net gewend aan juffrouw Francien, staat opeens juf Karin voor de groep. Dat kan voor een kind heel verwarrend zijn. Bij een gastouder heb je dat niet. Dag in dag uit is ze een vaste baken voor je kind. En voor jou. Je weet wat je aan elkaar hebt.

9. Ze is flexibel

Werk je onregelmatige werktijden? Heb je een keer een uurtje langer opvang nodig? Of sta je in de file onderweg naar huis? Geen probleem, een gastouder is meestal hartstikke flexibel en doet er alles aan om je uit de brand te helpen.

Lees hier: de

10. Gastouder aan huis? Geen haast!

Heb je een echte slaapkop in huis die uit zichzelf pas na acht uur wakker worden? Geen probleem! Je hoeft toch nergens voor een bepaalde tijd te zijn. Met een gastouder aan huis kan je kind genieten van zijn eigen ritme. Ligt hij nog te slapen terwijl jij naar je werk moet? Je gastouder haalt je kind met alle liefde uit bed en kleedt hem aan.

11. Geen last van spitsuur-stress

Dankzij haar heb je zowel ’s morgens als ’s avonds veel minder last van spitsuur-stress. Uit bed halen, douchen, aankleden, eten, schoenen aantrekken, jas aandoen, in de autostoel zetten en naar de opvang brengen: al deze dingen hoef je niet voor een bepaalde tijd afgevinkt te hebben (pluspunt: je kunt langer slapen!) ’s Avonds is het ook geen race tegen de klok. Ben je later? Dan geeft je gastouder je kind gewoon alvast een bord lekker warm eten.

12. Ze steekt haar handen uit de mouwen

Gastouder aan huis? Haar belangrijkste taak is natuurlijk zorgen voor je kind, maar de vaatwasser uitruimen, was opvouwen en alvast de pannen op het vuur zetten doet ze ook gewoon zonder dat je het aan haar vraagt.

Dit waren de 12 redenen voor de ode aan de gastouder!

Bron: Oudersvannu.nl; Afbeelding: Image by Freepik