![Sta jij ook zo te springen om een trampoline aan te schaffen? Sta jij ook zo te springen om een trampoline aan te schaffen? We zien graag dat kinderen een gat in de lucht springen bij zo’n mooie en grote trampoline. Verschillende gastouders maken gebruik van deze kostelijke attractie. Maar weet je dat een ‘ondeugdelijke’ trampoline naar letsel kan opleveren? RTL Nieuws heeft er al eerder een […]](https://www.bazz-en-diana.nl/wp-content/uploads/2023/05/wepik-export-20230515115501Vo00.jpeg)
Sta jij ook zo te springen om een trampoline aan te schaffen?
We zien graag dat kinderen een gat in de lucht springen bij zo’n mooie en grote trampoline. Verschillende gastouders maken gebruik van deze kostelijke attractie. Maar weet je dat een ‘ondeugdelijke’ trampoline naar letsel kan opleveren? RTL Nieuws heeft er al eerder een nieuwsitem aan gewijd:
‘Uit nieuw onderzoek van de KU Leuven blijkt dat zeker één op de 100 mensen die op de Spoedeisende Hulp belandt, een ongeluk heeft gehad op de trampoline. Vaak gaat het om breuken aan de onderarm, maar in tien procent van de gevallen zijn er ook verwondingen aan het hoofd, soms met verlamming tot gevolg’.
Hiermee zeggen we niet dat we daarom adviseren om geen trampoline aan te schaffen/in gebruik te nemen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee en een ongelukje zit in een klein hoekje.
Lees hier: ‘Zonnetjesweek 2023. Doe je mee?’.
Veiligheid first
Op de site van kinderveiligheid.nl worden de volgende adviezen gegeven over het veilig gebruiken van een trampoline:
Af en toe gaat er wel eens iets mis tijdens het spelen. Een buil of schram hoort erbij, maar ernstige ongelukken wil je het liefst voorkomen. De volgende tips helpen hierbij:
- Koop een trampoline van goede kwaliteit, met een stevig beschermrand.
- Graaf de trampoline in of plaats een veiligheidsnet.
- Zorg voor voldoende vrije ruimte om de trampoline.
- Maak afspraken met de kind(eren) over stunts en samen springen.
- Laat maximaal twee kinderen tegelijkertijd springen;
Waar let je op bij het kopen van een trampoline?
1. Koop een stevige, degelijke trampoline die voldoet aan deel 14 van de speelgoednorm (NEN-EN 71-14). Dit staat op de trampoline vermeld. Let met name op de kwaliteit van het staal, dit moet voldoende dik zijn en een roestwerende (gegalvaniseerde) laag hebben.
2.Een ander punt waar je op moet letten, is de beschermrand. Belangrijk is dat deze breed genoeg is, zodat de veren helemaal afgedekt worden, en de rand moet dik genoeg zijn (gevuld met foam) om een val op te vangen.
3.Het meest veilig is om de trampoline helemaal in te graven. Er zijn speciale ingraaf-trampolines te koop met kortere pootjes. Als het niet mogelijk is om de trampoline in te graven, gebruik dan een veiligheidsnet rond de trampoline. Zorg voor een net met een zelfsluitende opening, klittenband of ritsen worden vaak niet dichtgedaan.
Waar zet je de trampoline neer?
Een veilige trampoline heeft ruimte nodig, zowel rondom als boven de trampoline. Plaats de trampoline dus niet te dicht bij een muur, schutting, bomen (geen overhangende takken) of een ander speeltoestel. Mocht een kind naast de trampoline terecht komen, dan is het fijn als er gras of los zand ligt, en geen tegels. Ook is het goed om de trampoline in het zicht te plaatsen, zodat je kan zien welke capriolen het kind uithaalt en zodat je kunt ingrijpen als dat nodig is.
Maak afspraken met je kind
Kijk naar het kind en bedenk goed wat het kind aan kan, welke stunts wel en welke stunts niet mogen. Laat kinderen geen stunts doen als er meerdere kinderen op de trampoline zijn. Leg aan oudere kinderen uit, dat wanneer ze met jongere kinderen samen springen, ze extra voorzichtig zijn. Kleine kinderen kunnen gemakkelijk gelanceerd worden.
Bron: Kinderveiligheid.nl; rtlnieuws.nl; Afbeelding: Image by Image by Freepik