Zelftesten voor gastouders onderweg Op de website van Stichting Nysa staat het volgende te lezen. De zelftesten voor gastouders zijn onderweg. Eerder werd bekend gemaakt dat medewerkers van kinderopvangorganisaties toegang krijgen tot zelftesten. De Rijksoverheid heeft nu ook voor gastouders zelftesten ter beschikking gesteld. Door de inzet van zelftesten toe te voegen aan de bestaande […]

Zelftesten voor gastouders onderweg

Op de website van Stichting Nysa staat het volgende te lezen.

De zelftesten voor gastouders zijn onderweg. Eerder werd bekend gemaakt dat medewerkers van kinderopvangorganisaties toegang krijgen tot zelftesten. De Rijksoverheid heeft nu ook voor gastouders zelftesten ter beschikking gesteld. Door de inzet van zelftesten toe te voegen aan de bestaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, kunnen we de veiligheid en continuïteit van de gastouderopvang zoveel mogelijk waarborgen. Door regelmatig (twee keer per week) preventief te testen, kan een besmetting vroegtijdig worden opgespoord en kunnen daardoor sneller meer besmettingen worden voorkomen.

De zelftesten voor gastouders zijn onderweg. Vanaf 10 mei as. ontvangt iedere gastouder, op het woonadres (ook de gastouder aan huis), via PostNL één set met zelftesten. Middels deze zelftesten kan iedere gastouder, tot aan de zomer, twee keer per week preventief een zelftest doen. Zo wordt een eventuele besmetting vroegtijdig gesignaleerd en kunnen meerdere besmettingen snel worden voorkomen.

Meer informatie is te vinden op de website veranderingenkinderopvang.nl.

Deze zelftesten komen NIET in de plaats van de normale PCR-test bij de GGD. Bij klachten of bij bron- en contactonderzoek van de GGD blijft de regel: Laat je, met voorrang, testen bij de GGD teststraat. Mocht je positief zijn getest, lees dan hier welke stappen je moet ondernemen.

Het gebruik van een zelftest is vrijwillig. Mocht je er geen gebruik van willen maken, stuur dan uiterlijk 7 mei as. voor 12.00 uur een mail met hierin je LRK-nummer en je naam naar afmeldenzelftesten@minszw.nl.

De voorraad zelftesten is beperkt. Wil je er geen gebruik van maken, meld je dan af! Op deze wijze kunnen andere gastouders eerder gebruik maken van deze mogelijkheid.

De officiële brief van het Ministerie van Sociale Zaken is hier te vinden hier.

Stappenplan voor gastouders.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een stappenplan gepubliceerd voor het gebruik van de zelftesten. Deze kun je hier vinden.

Belangrijk: De zelftesten worden opgestuurd naar het in het LRK vernoemde adres. Mocht een gastouder recent zijn verhuisd, dan kan het zijn dat de zelftesten jou niet meer zullen bereiken. Gastouders die nog opgenomen moeten worden in het Landelijk Register Kinderopvang, maar registratie is wel reeds ingediend, worden waarschijnlijk ook niet bereikt met deze zelftesten.

De zelftesten voor gastouders zijn onderweg. Houd je brievenbus goed in de gaten.

Belangrijk: Mocht je als Nanny op het adres van de ouder de opvang verzorgen, dan worden de zelftesten naar het opvangadres gestuurd, de woning van de vraagouder. De ouders ontvangen een brief met de vraag deze aan jou als Nanny te geven.

Deze update is te vinden op de website van Stichting Nysa:

Heb je het pakket met zelftesten al ontvangen en wil je het retourneren?

Stuur dan een mail naar afmeldenzelftesten@minszw.nl. 
Vermeld in de mail je naam en LRK nummer.

Naar aanleiding van je mail ontvang je dan nadere informatie over de manier waarop je dit kan doen. Helaas is het momenteel niet mogelijk om het pakket gratis te retourneren daar er geen antwoordnummer bij de gegevens van de verzender staat vermeld.

Zelftesten wat mag wel en wat mag niet

Op dit moment worden in de kinderopvang en de gastouderopvang de zelftesten uitgeleverd. Wat zijn precies de rechten en plichten van werkgevers en werknemers op dit vlak? Mag een werkgever van zijn werknemers verlangen om op bepaalde momenten (bijvoorbeeld aan het begin van de werkweek) een zelftest te doen? En wat zijn de consequenties als een werknemer hier niet aan mee wil werken?

De overheid vraagt werkgevers actief mee te doen aan het zelftestbeleid, aldus Koopman. Maar net als bij het vaccineren kun je je medewerkers niet dwingen om mee te werken. Een mondkapje op de werkvloer kan wel worden verplicht.

Werkgevers die weigeren om een zelftest af te nemen, mogen geen negatieve sancties worden opgelegd, zoals inhouding loon of ontslag.

Werknemers die zich wel hebben laten testen, hoeven de uitslag van niet te laten zien want de testresultaten zijn privé. Werkgevers mogen ook niet schriftelijk vastleggen of een werknemer positief of negatief is getest.

Op basis van vrijwilligheid kan zelftesten op de werkvloer veel voordelen hebben, besluit Koopman haar betoog. Een corona-uitbraak kan snel in de kiem worden gesmoord als werknemers zonder klachten zich regelmatig testen. Maar dwang is dus uitgesloten. Mochten er toch conflicten ontstaan, dan is het een optie om juridisch advies in te winnen.

(Bron Kinderopvangtotaal).