Wet om ongevaccineerde kinderen te weigeren op de opvang dreigt te sneuvelen Wet om ongevaccineerde kinderen te weigeren op de opvang dreigt te sneuvelen. Daar een ruime meerderheid van de Tweede Kamer begin 2020 nog vóór het wetsvoorstel was dat kinderopvangorganisaties de mogelijkheid biedt om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren, dreigt de wet nu te sneuvelen […]

Wet om ongevaccineerde kinderen te weigeren op de opvang dreigt te sneuvelen

Wet om ongevaccineerde kinderen te weigeren op de opvang dreigt te sneuvelen. Daar een ruime meerderheid van de Tweede Kamer begin 2020 nog vóór het wetsvoorstel was dat kinderopvangorganisaties de mogelijkheid biedt om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren, dreigt de wet nu te sneuvelen in de Eerste Kamer. Want ook medewerkers die niet gevaccineerd zijn tegen corona, zouden met de wet geweerd kunnen worden.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde op 18 februari 2020 in met de initiatiefwet van D66. De wet was bedoeld om ouders de mogelijkheid te geven te kiezen voor een kinderopvang met alleen kinderen die de prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma hebben gehad.

Covid-vaccin in Rijksvaccinatieprogramma

Negen dagen later werd in Nederland de eerste coronabesmetting vastgesteld en dat veranderde alles. De initiatiefwet waarmee ongevaccineerde kinderen geweigerd kunnen worden, kan juridische gevolgen hebben voor medewerkers in de kinderopvang die geen coronavaccinatie hebben. Daarop wezen minister Ven Gennip (SZW) en staatssecretaris Van Ooijen (VWS) als adviseurs aan de Kamer, tijdens het debat in de Eerste Kamer afgelopen dinsdagavond. Zo komt er onbedoeld toch een covid-vaccinatieplicht voor kinderopvangmedewerkers, en dat is niet de bedoeling.

Stemmen op 10 mei

Op 10 mei wordt gestemd over het voorstel, en de NOS laat weten dat partijen als PVV, GroenLinks en PvdA erover denken om hun steun voor de initiatiefwet in de trekken. CDA, CU, SP en SGP waren al tegen; en daarmee is er zeker geen meerderheid meer. Wet om ongevaccineerde kinderen te weigeren op de opvang dreigt te sneuvelen.

De werkgeversorganisaties in de kinderopvang zijn ook kritisch over het plan van D66. De BK vindt dat voorlichting en kennisbevordering beter werken bij het verhogen van de vaccinatiegraad dan een verplichting. De BMK vindt dat de politiek niet alleen naar de kinderopvang moet kijken als het gaat om het vaccineren. ‘Kinderen kunnen op heel veel plaatsen besmet worden, niet alleen in een kinderdagverblijf,’ aldus de BMK.

Wet om ongevaccineerde kinderen te weigeren op de opvang dreigt te sneuvelen. Wij sluiten ons dan ook geheel aan bij BMK. Streven naar een een hoge vaccinatiegraad is essentieel maar een verplichting is in strijd met het zelfbeschikkingsrecht.

Inmiddels zijn de Corona-maatregelen bijna geheel opgegegeven. Dit is natuurlijk heel fijn. Desondanks hebben wij nog steeds met Corona te maken en blijven we hameren op goede hygiene en dagelijks voldoende ventileren. Lees hier het nieuwste Protocol Kinderopvang & Corona.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; BMK.nl