Wees voorbereid op de wintertijd Aankomende zondag om 2.00u is het weer tijd om de klok te verzetten naar wintertijd. Goed nieuws, we kunnen weer een uurtje langer slapen. Voor sommige kinderen is de overgang van zomer- naar wintertijd wel een beetje lastig. Vaak is het ritme even zoek en hebben kinderen net als wij […]

Wees voorbereid op de wintertijd

Aankomende zondag om 2.00u is het weer tijd om de klok te verzetten naar wintertijd. Goed nieuws, we kunnen weer een uurtje langer slapen. Voor sommige kinderen is de overgang van zomer- naar wintertijd wel een beetje lastig. Vaak is het ritme even zoek en hebben kinderen net als wij een paar dagen nodig om te wennen.

Het verzetten van de klok is in de jaren ’70 van de vorige eeuw ingesteld. Er heerste in die tijd een oliecrisis, die voor een golf van energiebesparende maatregelen zorgde. Het instellen van een zomertijd en wintertijd zou energiebesparend zijn. Een ander voordeel van het verzetten van de klok is dat de periode van daglicht beter bij ons leefritme aansluit.

Zo maak je de overgang iets gemakkelijker:

  • Je kunt er voor kiezen om in de dagen rondom het verzetten van de klok de eet- en slaaptijden steeds met een kwartiertje te verschuiven. Zo heb je een rustige overgang naar de nieuwe tijden.
  • Ook kun je kiezen voor voor het meegaan in de nieuwe tijden van de wintertijd waarbij je goed let op de signalen die je kindje aangeeft en daar flexibel mee om gaan.
  • Hou je aan het vaste avondritueel.
  • Merk je dat je kindje moe wordt, maar is het eigenlijk nog geen bedtijd? Houd je kind niet onnodig wakker, maar breng hem naar bed. Je kindje wakker houden werkt vaak averechts.
  • Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je kind rustig naar bed gaat. Filmpjes kijken en stoeien kan je dus beter voor overdag bewaren. In de ochtend kan het helpen om direct samen de deur uit te gaan. Door frisse lucht, daglicht en beweging went jullie biologische klok sneller aan de tijdsveranderingen.

Nu zijn jullie goed voorbereid op de wintertijd.

Bron: 24baby en Ouders van nu

 

Opmerkingen (4)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.