Week van de mediawijsheid: Samen Sociaal Online Week van de mediawijsheid: Samen Sociaal Online.We waren niet eerder zo massaal online als in de afgelopen Coronatijd. Dat biedt allerlei voordelen, maar heeft ook een mindere kant: haatcomments, nepnieuws en cybercriminaliteit. Hoe ga je daarmee om? Hoe houden we het Samen Sociaal Online? Dat is het thema […]

Week van de mediawijsheid: Samen Sociaal Online

Week van de mediawijsheid: Samen Sociaal Online.We waren niet eerder zo massaal online als in de afgelopen Coronatijd. Dat biedt allerlei voordelen, maar heeft ook een mindere kant: haatcomments, nepnieuws en cybercriminaliteit. Hoe ga je daarmee om? Hoe houden we het Samen Sociaal Online? Dat is het thema van de Week van de Mediawijsheid, van 5 tot en met 12 november. Bekijk de activiteiten voor de kinderopvang.

Als pedagogisch professional is (social) media een onderwerp waar je niet omheen kunt. Zeker in deze coronatijd, waarin we veelvuldig online zijn gegaan. De Week van de Mediawijsheid staat dit jaar daarom in het teken van: Samen Sociaal Online. Wat vinden we echt belangrijk in de online wereld? Elk jaar worden ook professionals in de kinderopvang gevraagd mee te doen aan de themaweek.

Activiteiten

Voor kinderen worden verschillende activiteiten georganiseerd tijdens de Week van de Mediawijsheid, verspreid door heel het land. Bekijk hier de activiteiten. Ouders en kinderen laten weten dat jullie mee doen aan deze week? Dan is er een gratis toolkit beschikbaar, met posters en (online) promotiemateriaal.

Dit is er te doen

Op de website vindt je onder meer deze ideeën en activiteiten om mee aan de slag te gaan tijdens de Week van de Mediawijsheid:

  • Met de mediajungle praatkaarten ga je samen kinderen in gesprek over mediagebruik. Aan de hand van 100 prikkelende vragen ontdek je wat de ander online meemaakt. Hoe denkt hij of zij over online vriendschap en veiligheid bijvoorbeeld en welke apps en games zijn favoriet?
  • Of maak kinderen mediawijs met het mediajungle bordspel.
  • Op mediagesprek.nl vind je praktische informatie voor ouders en opvoeders die kinderen willen helpen in de online wereld. Je vindt hier handige tips om samen met kinderen in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.
  • Doe mee met een online event en maak met de kinderen een zelfportret in Minecraft!
  • Bibliotheek Montferland organiseert op dinsdag 9 november een webinar over het mediagebruik van kinderen in de basisschoolleeftijd. Denise Bontje van Mediasmarties geeft praktische tips over het mediagebruik van kinderen van 8 tot 12 jaar en laat zien hoe je media kunt inzetten om samen het gesprek te voeren en balans te creëren.

Kinderen zijn dus steeds jonger, vaker en langer actief op social media. Het is belangrijk om als opvoeder/gastouder een oogje in het zeil te houden. Vanaf een jaar of 9 kan een kind zomaar zelf allerlei accounts aanmaken op sociale media. Let er vooral op dat ze niet te veel foto’s van zichzelf maken en delen, en spreek af dat jij ook kan kijken wat ze online doen. Vertel het kind dat je aan onbekende vrienden geen informatie moet geven over waar je woont, of waar je naar school gaat, enzovoort.

Lees ook de eerste levensjaren van een kind zijn bepalend voor later.

Meer informatie? Bekijk de website van de week van de mediawijsheid en neem een kijkje op de website van opvoeden.nl. 

Bronvermelding: Kinderopvangtotaal.nl, Opvoeden.nl, Mediawijsheid en afbeelding: Freepik.