Week tegen Kindermishandeling: ‘Dichterbij dan je denkt’ Week tegen Kindermishandeling: ‘Dichterbij dan je denkt’. Van maandag 15 tot en met zondag 21 november vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats. In de Week staan de verhalen centraal van professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling. Wat kunnen we daarvan leren en hoe kunnen […]

Week tegen Kindermishandeling: ‘Dichterbij dan je denkt’

Week tegen Kindermishandeling: ‘Dichterbij dan je denkt’. Van maandag 15 tot en met zondag 21 november vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats. In de Week staan de verhalen centraal van professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling. Wat kunnen we daarvan leren en hoe kunnen we deze inzichten optimaal benutten?

Blauwe plekken, een slecht gebit, een onverzorgd uiterlijk, een kind dat ineens veel stiller of juist heel onrustig is, het kunnen allemaal tekenen van kindermishandeling zijn. En nog veel vaker is het niet zo zichtbaar. Tijdens deze Week tegen Kindermishandeling vragen wij je aandacht voor het nog steeds veel te hoge aantal kinderen dat opgroeit in een onveilige gezinssituatie. Jaarlijks worden in Nederland circa 119.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Dat is dus gemiddeld 1 kind per klas. Jaarlijks sterven er nog steeds tientallen kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling. Met jouw oplettendheid kun je voor deze kinderen het verschil maken. Durf het te zien. Kom in actie!

Daarnaast leven we, vanwege Corona, in spannende en onzekere tijden. Dit kan ook een groot effect hebben op de thuissituatie van kinderen. Spanningen die kunnen oplopen in een gezinssituatie en wellicht zijn weerslag kunnen hebben op de kinderen. Doordat mensen steeds minder deel uitmaken van sociale activiteiten, blijft de kindermishandeling soms onopgemerkt.

Als gastouder kun jij het verschil maken door alert te zijn op de signalen van een kind. Juist vanwege de persoonlijke aandacht en kleinschaligheid, kun jij de eerste aanzet zijn tot hulp.

In o.a. de Gastouderopvang maken wij gebruik van de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld. In deze meldcode staat stapsgewijs wat gastouders kunnen doen bij het vermoeden van Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. Dus ook in onze branche kunnen wij de eerste aanzet zijn tot signalering en het verbeteren van de leefomstandigheden van kinderen.

Dit jaar is het thema ‘Dichterbij dan je denkt’. Dit thema moet het besef vergroten dat mishandeling ook dichtbij plaats kan vinden. Tijdens de Week en in aanloop ernaartoe, komen diverse ervaringsdeskundigen aan het woord. Zij delen ervaringen die aanzetten tot denken en vragen om duiding, waarbij wordt gekeken naar wat de ervaringsdeskundigen heeft geholpen, hoe dat komt én wat we daarvan kunnen leren.

Daarnaast vinden diverse activiteiten plaats. Deze worden op lokaal niveau georganiseerd door uiteenlopende organisaties (waaronder kinderopvangorganisaties) die contact hebben met kinderen en ouders. Zij laten bijvoorbeeld zien hoe zij omgaan met vermoedens van kindermishandeling. Of ze gaan in gesprek met elkaar en anderen over dilemma’s en wisselden ervaringen uit.

Klik hier de voor de link over de week van de Kindermishandeling van vorig jaar.

Social media

Zoals elk jaar kun je in de Week tegen Kindermishandeling zelf een activiteit organiseren, bijeenkomsten bijwonen en de Week tegen Kindermishandeling onder de aandacht brengen via je social media-accounts waar je gebruik kunt maken van de hashtags #dichterbijdanjedenkt en #weektegenkindermishandeling.

Een handige tool om kindermishandeling nog sneller te signaleren is de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld app. Zorg dat je deze op je telefoon hebt staan.

Bronvermelding Kinderopvangtotaal.nl; weektegenkindermishandeling.nl; afbeelding: Freepik.