Wat zijn de regels voor het zwembadje? Wat zijn de regels voor het zwembadje? Dat is een van de vragen die KNGO onlangs kreeg van een KNGO-lid. En omdat de zomer aangebroken is en de zwembadjes voor de gastkinderen weer massaal opgezet worden willen we deze vraag aan iedereen verduidelijken. En wel aan de hand […]

Wat zijn de regels voor het zwembadje?

Wat zijn de regels voor het zwembadje? Dat is een van de vragen die KNGO onlangs kreeg van een KNGO-lid. En omdat de zomer aangebroken is en de zwembadjes voor de gastkinderen weer massaal opgezet worden willen we deze vraag aan iedereen verduidelijken.
En wel aan de hand van de nieuw door GGD GHOR opgestelde FAQ gedragsafspraken die begin deze week is gepubliceerd.

Lees hier: ‘Met deze tips kom je de zomer goed door’.

Op de vraag wat de (veiligheids)regels zijn voor het hebben van een zwembadje is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn namelijk geen aparte richtlijnen voor. Dat geldt voor best aardig wat situaties die we tegenkomen in de gastouderopvang en dat geeft “grijs gebied”, maar ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Ruimte voor de deskundige gastouder om zelf tot een veilige verantwoorde situatie te komen. De FAQ gedragsafspraken geeft daar uitleg over.

In het geval van het opzetten van een zwembadje is geen 1 situatie hetzelfde. De leeftijd en samenstelling van kinderen verschilt, de tuinen waar het zwembadjes staat verschillen. Daarom is het aan de gastouder (eventueel in overleg met het GOB) om de deskundigheid te hebben om de situatie in te schatten en na te denken over wat de regels zijn die leiden tot een verantwoorde en veilige situatie rondom het zwembadgebruik.

Een argument als: “we hebben afspraken gemaakt over het gebruikt van het zwembad’ is daarbij dus niet in alle situaties voldoende, denk aan zwembadgebruik met kleine kinderen. Bepaalde situaties vragen dus bijvoorbeeld een beschrijving op papier, communicatie met ouders. Wat je inzet, schat je zelf in. Heb je twijfels, dan overleg je met het gastouderbureau.

Je kunt als gastouder je eigen situatie bekijken en omschrijven hoe je zorgt dat het verantwoord is. Meerdere aspecten zijn van belang: leeftijd van de kinderen, het gedrag, het aantal kinderen, waar zit het grootste risico precies en welke maatregelen vinden gastouder en gastouderbureau doelmatig. Ga het gesprek aan met elkaar om tot een goede onderbouwde veilige situatie te komen.

Dit zijn de regels voor het zwembadje.

Bron: Kennisnetwerkgastouderopvang.nl Afbeelding:Water photo created by pikisuperstar – www.freepik.com