Wanneer uit quarantaine? Op de site van Boink valt het volgende te lezen: Wanneer uit quarantaine? We krijgen veel vragen binnen over wanneer een kind in quarantaine moet en wanneer het weer uit quarantaine mag. De beslisboom geeft hier geen antwoord op, want de beslisboom is een visuele vertaling van de richtlijnen van het RIVM […]

Wanneer uit quarantaine?

Op de site van Boink valt het volgende te lezen:

Wanneer uit quarantaine? We krijgen veel vragen binnen over wanneer een kind in quarantaine moet en wanneer het weer uit quarantaine mag. De beslisboom geeft hier geen antwoord op, want de beslisboom is een visuele vertaling van de richtlijnen van het RIVM over de keuze of een kind wel of niet naar school/opvang mag. De beslisboom is er niet op gericht om te bepalen of en hoe lang het kind, huisgenoten en gezinsleden in quarantaine moeten. Dat is aan de GGD.

Bericht voor houders, directeuren en andere medewerkers in de kinderopvang en onderwijs

Houders en medewerkers binnen de kinderopvang met vragen over quarantaine, immuniteit en andere medische vragen, adviseren wij om contact op te nemen met de GGD. Ook kan er contact opgenomen worden met BK of BMK maar gezien het medische aspect van de vragen is het beter om de GGD te raadplegen. Dit adviseren wij ook aan directeuren van basisscholen door wie wij benaderd worden. In alle gevallen geldt dat het advies van de GGD leidend is, zowel voor ouders als voor kinderopvangorganisaties en onderwijsorganisaties.

Als belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang willen wij ons spreekuur in deze tijd van grote drukte graag beschikbaar houden voor ouders en oudercommissies. Daarom vragen wij u als houder, directeur of medewerker dan ook vriendelijk om hierover andere instanties te raadplegen.

Uitzondering bij meer besmettingen binnen het gezin?

Het komt steeds vaker voor dat gezinsleden achter elkaar besmet raken. In deze situatie overlappen de verschillende quarantaineperioden van gezinsleden elkaar. Bijvoorbeeld:

Bij de gezin X verloopt de corona-besmetting in estafette-vorm. Daardoor loopt de quarantaine niet gelijk op voor alle gezinsleden. Stel: gezinslid A raakt als eerste besmet, gezinslid B test pas dagen later positief en 5 dagen na het beëindigen van de quarantaine van B, test ook gezinslid C positief. Dan ontstaat er een situatie waarin gezinslid A al uit quarantaine is omdat gezindslid A de besmetting recentelijk heeft doorlopen. En daarna geldt dit ook voor gezinslid B, terwijl gezinslid C nog thuis in quarantaine zit. 

Voor dit soort situaties geldt volgens het RIVM een uitzondering:

“Voor contacten die recent zelf een infectie met SARS-CoV-2 hebben doorgemaakt (<8 weken geleden eerste ziektedag of positieve test), is het niet nodig om zonder klachten te testen en voor hen geldt geen quarantaineadvies.”

Bron: Protocol bron- en contactonderzoek COVID-19 | LCI richtlijnen (rivm.nl)

Met andere woorden: als je minder dan 8 weken geleden corona hebt gehad, dan hoef je als medegezinslid niet opnieuw in quarantaine. Dus het kind dat dan uit quarantaine was, mag weer naar school en/of opvang. Zo wordt voorkomen dat een kind opnieuw thuis moet blijven, terwijl het niet meer besmettelijk is.

Uitzondering in beslisboom?

We zijn ons bewust van het feit dat deze situatie zich steeds meer voordoet. Daarom kijken we of we in de beslisboom kunnen opnemen, dat voor kinderen die recent corona hebben gehad een uitzondering geldt en dat in dat geval het GGD advies gevolgd moet worden. Op dit moment zijn wij in overleg met AJN en RIVM hierover. Eventueel nieuws hierover plaatsen we direct op onze website.

Klik hier voor de meest recente beslisboom.

Blijf in overleg met elkaar

We merken dat er soms verschillende opvattingen bestaan tussen vraag- en gastouder. De gastouders volgen het RIVM beleid (Beslisboom, Protocol Corona & Kinderopvang) volledig op. Het is belangrijk dat vraag- en gastouders in gesprek blijven met elkaar en elkaar tijdig op de hoogte stellen van eventuele verkoudheidsklachten.

Bron: Boink.info.nl; Afbeelding:Health photo created by freepik – www.freepik.com