Vervelen is niet vervelend.  Met de kerstvakantie voor de deur en de kans op een mogelijke verlenging vanwege Corona, willen wij het hebben over het belang van vervelen. De kinderen zijn vaker thuis en er zullen dus momenten gaan komen dat ze even niet weten wat ze willen doen of waar zij mee willen spelen. […]

Vervelen is niet vervelend. 

Met de kerstvakantie voor de deur en de kans op een mogelijke verlenging vanwege Corona, willen wij het hebben over het belang van vervelen. De kinderen zijn vaker thuis en er zullen dus momenten gaan komen dat ze even niet weten wat ze willen doen of waar zij mee willen spelen. Hoe erg is dit en is het van belang om deze momenten direct op te vullen met goedbedoelde ideeën van ons als (gast)ouders om mee te spelen en/of hen te vermaken?

‘Mam, ik verveel me’. Vragend kijkt Anniek haar moeder aan terwijl ze tussen al haar speelgoed zit. ‘Mama, zullen we anders koekjes gaan bakken?’. Natuurlijk leent een vakantie zich er goed voor om gezamenlijke activiteiten met je kind te ondernemen. Goed voor de band met je kind. Tegelijkertijd is de balans tussen samen iets doen en alleen spelen broodnodig en goed voor de fantasie en het welbevinden van jouw kind.

Voordelen van vervelen

  1. Blij worden van niksen. Een kind dat even niets te doen heeft, gaat eigenlijk over in ruststand. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderen veel langer de tijd nodig hebben om alle prikkels te verwerken dan volwassenen. Als een kind iets ‘saai’ vindt, dan is dit even een goede pauze om tot rust te komen en passief te zijn. Het kind kan zich weer even opladen en wordt creatief doordat er een beroep wordt gedaan op eigen ingeving en fantasie.
  2. Het voorkomen van luie hersenen. Als bijkomend voordeel worden de hersenen geactiveerd. Immers een kind gaat zelf op onderzoek uit waar hij/zij mee wil spelen. Kinderen die continu speelgoed en een beeldscherm krijgen aangeboden worden vooral vermaakt met als gevolg dat hun hersenen lui worden.
  3. Belang van fantasiespel. Het zelfbedachte spel, fantasie- of vrij spel genoemd, gaat helemaal van kinderen zelf uit. “Kinderen hebben dat nodig om hun innerlijke kompas te ontwikkelen”, stelt hoogleraar pedagogiek Sieneke Goorhuis. Fantasiespel leert ze om ervaringen te verwerken en emoties te uiten. Zo leren kinderen zichzelf en de wereld te ontdekken. Daarnaast is hun zelfgekozen spel meestal langer van duur, fantasierijker en intensiever.

Bron

Een aantal tips.

1. Doe minder

De eerste tip klinkt belachelijk en is toch ernst: doe minder. Ga even terug naar jouw kindertijd. Was jouw vader of moeder je dagelijkse speelmaatje? Hoe vulde jij je speeltijd in? Wanneer verzon jij je eigen spel? En hoe zou het zijn voor jouw kind om iets vergelijkbaars mee te krijgen? Natuurlijk geldt dit niet voor alle ouders, maar de meeste ouders zullen in deze tijd meer met kinderen spelen dan vroeger gedaan werd. Kijk dus eens of je wat vaker op de achtergrond kan zijn. Laat je kind aanrommelen, geef meer tijd om zelf tot plannetjes te komen.

2. Schrik niet van verveling

In de tijd waarin wijzelf elk loos moment neigen in te vullen met onze smartphone is het niet vreemd dat onze kinderen geen verveling meer kennen. En dan is het al gauw hartstikke eng om even niets te doen te hebben. Daag je kind – en jezelf! – geregeld uit om zich te vervelen. Ga maar na hoeveel van jullie tijd per week al ingevuld is. Werk, opvang, school, uitjes, zwemmen, speelafspraakjes, tot etenstijd en bedtijd aan toe. Periodes zonder iets kunnen heel behulpzaam zijn. Benader de dagelijkse speeltijd als een mini-vakantie. Wat ontstaat er als je nergens naartoe hoeft?

3. Kies speelgoed met een open einde

Het speelgoed dat je in huis haalt, kan ook veel voor je kind betekenen. Het lastige is soms, dat kinderen sterk verlangen naar kant-en-klaar speelgoed. Functies als geluid en licht, voorgeprogrammeerde gekkigheid: het werkt als honing voor een bij. Slim van de maker, maar jammer voor jullie. Want de interesse verflauwt al snel voor dit type speelgoed, omdat die super-aantrekkelijke eigenschappen altijd hetzelfde blijven en ze je kind niet prikkelen tot een eigen interpretatie. En oh ja, het gaat ook snel stuk natuurlijk.

‘Saai’ speelgoed biedt de mogelijkheid om alle kanten op te gaan. Net als met verveling geldt hier: in het begin vraagt het wat meer moeite, en daarna ga je genieten van het rendement. Zo zal je kind misschien eerst wat voorbeelden nodig hebben. Wat zou je allemaal kunnen doen met blokken? En met kartonnen dozen, oude lakens of allerlei natuurvondsten? 

En bedenk tot slot: vervelen is een werkwoord en dus helemaal niet vervelend.

Bronvermelding: www.Kiind.nl & CJG.nl

Opmerkingen (2)

  • gate io nedir
    gate io nedir

    At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.