Verbetering babyopvang De eerste jaren in de ontwikkeling van een kind zijn grotendeels van invloed op de rest van hun leven. Baby’s en dreumesen zijn in de opvang sterk afhankelijk van hun verzorgers. Het is daarom cruciaal dat de kwaliteit van de babyopvang goed is. Daarom hebben Sardes en de Universiteit Utrecht een praktische handreiking […]

Verbetering babyopvang

De eerste jaren in de ontwikkeling van een kind zijn grotendeels van invloed op de rest van hun leven. Baby’s en dreumesen zijn in de opvang sterk afhankelijk van hun verzorgers. Het is daarom cruciaal dat de kwaliteit van de babyopvang goed is. Daarom hebben Sardes en de Universiteit Utrecht een praktische handreiking geschreven. Hierin staan tips, waarmee gastouders alle handvatten in huis hebben om de educatieve opvangkwaliteit van de babyopvang te verbeteren.

Onderzoek van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang laat zien dat er ruimte is voor verbetering in de babyopvang. Voor de emotionele kwaliteit is voldoende aandacht, maar in de educatieve kwaliteit voor kinderen van 0-2 jaar is ruimte voor verbetering.

Om de emotionele kwaliteit bij de opvang van baby’s en dreumesen te meten, wordt er naar relationeel klimaat en sensitiviteit gekeken. Bij relationeel klimaat gaat het om de positieve band die de pedagogisch medewerker met de kinderen heeft. Bij sensitiviteit gaat het erom dat de pedagogisch medewerker zich bewust is van de individuele behoeften van de kinderen en hier responsief op reageert. Om de educatieve kwaliteit bij de opvang van baby’s en dreumesen te meten, wordt gekeken naar de ondersteuning van de vroege taalontwikkeling en het faciliteren van de exploratie. Dit betekent dat de pedagogisch medewerker ervaringen en interactie biedt, die de ontwikkeling van kinderen ondersteunen.

De tips zijn ingedeeld in vier categorieën:

1. Bewegingsruimte en inrichting

  • Een veilige plek afschermen voor de jongsten zodat alle kinderen bewegingsruimte hebben.
  • Bied groot materiaal aan om overheen te kruipen, laat ze hier zelf mee oefenen.
  • Ga eens op de grond liggen om te zien wat voor indrukken de kinderen krijgen die op de grond liggen te spelen. Zorg voor een rustige, maar stimulerende omgeving.

 

2. Vroege taalondersteuning

      • Praat de hele dag door tegen de baby’s. Vertel wat je doet en wat je ziet.
      • Zing liedjes en lees veel voor.

 

3. Ondersteunen van exploratie en spel

        • Berg speelgoed op in lage open kasten of in bakken en mandjes. Dit bevorderd de zelfstandigheid van kinderen en geeft hen de kans zelf speelgoed uit te kiezen. Bij jongere baby’s leg je een kleine hoeveelheid speelgoed net buiten handbereik. hiermee stimuleer je ze om er naar toe te bewegen. Als dit nog niet lukt kun je het speelgoed aangeven.
        • Bied ervaringen aan. Leg bijvoorbeeld lege dozen en kosteloos materiaal neer. De kinderen verzinnen zelf wel wat ze hier allemaal mee kunnen doen, ze zullen je verbazen.
        • Zorg ervoor dat dreumesen risico’s kunnen nemen, zonder dat ze daarmee een gevaar zijn voor de veiligheid van andere kinderen of zichzelf.
        • Bied verschillende materialen aan om te voelen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende stoffen, maar ook aan zand en water, blaadjes in de herfst of sneeuw in de winter.

 

4. Contact maken tussen kinderen

          • Geef zelf het goede voorbeeld, kinderen kijken sociaal gedrag af van hun omgeving.
          • Leg baby’s eens vlak bij elkaar. Baby’s focussen hun aandacht op dingen die dichtbij zijn.
          • Help kinderen een beetje op weg in het woud van sociale regels. “Aai de baby maar zachtjes” of “Volgens mij praat Sophie tegen jou.” Help vervolgens met hoe het kind kan reageren.

 

Meer leuke en waardevolle tips lees je hier.

‘Together may we give our children roots to grow and wings to fly’

Opmerkingen (5)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.