Vanaf 25 maart gaan de media ukkie dagen weer van start Vanaf 25 maart gaan de media ukkie dagen weer van start. Van 25 maart tot en met 1 april 2022 wordt er aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar tijdens de Media Ukkie Dagen. Het thema dit […]

Vanaf 25 maart gaan de media ukkie dagen weer van start

Vanaf 25 maart gaan de media ukkie dagen weer van start. Van 25 maart tot en met 1 april 2022 wordt er aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar tijdens de Media Ukkie Dagen. Het thema dit jaar is: swipe, stap, sprong. Doe jij ook mee als gastouder of met jouw kinderopvangorganisatie?

Tablets, smartphones en tv’s hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. Binnen een klik bevinden ze zich in een andere wereld. Kinderen beleven hier veel plezier aan en het geeft ouders af en toe een moment voor zichzelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om hier wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is daarom nodig.

Mediawijsheid

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart t/m 1 april 2022 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Met het thema swipe, stap, sprong wordt er antwoord gegeven op vragen, zoals: kun je een kind alleen met een tablet, tv, smartphone of boekje laten spelen of is samen beter? Hoe begeleid je een kind stap voor stap in de digitale wereld? Hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt? En hoe maak je keuzes die aansluiten op de ontwikkeling van het kind?

Lees hier alles over de week van de Mediawijsheid.

Klik hier voor allerlei leuke activiteiten omtrent dit thema. Klik hier voor het artikel waarin wij schreven over het belang van voorlezen in de Gastouderopvang.

Doe mee met de Media Ukkie Dagen

Vind jij dit als gastouder of als houder/manager van een kinderopvang(locatie) ook belangrijke onderwerpen om aandacht aan te besteden? Sluit dan met jouw kinderopvang aan bij de Media Ukkie Dagen en organiseer een activiteit, maak (les)materiaal of ga op een andere manier aan de slag met het onderwerp.

Samen met Netwerk Mediawijsheid, BoekStart, Cubiss en Mediasmarties organiseert de KB weer een gratis landelijk webinar gericht op ouders op maandagavond 28 maart van 20.00 – 21.00 uur. Ben jij benieuwd welke media geschikt zijn voor een ukkie? Denise Bontje van Mediasmarties duikt deze avond samen met ouders in het media-aanbod voor jonge kinderen. Ouders krijgen antwoord op vragen die zij hierover kunnen hebben. Ook wordt er ingegaan op een bewuste inzet van media en begeleiding van kinderen. Kom je ook? Je kunt je hier aanmelden.

Activiteiten rondom de Media Ukkie Dagen

Het is jouw taak als gastouder om op zoek te gaan naar geschikte media (boeken, films, apps, spellen, muziek enz.), te zorgen voor een veilige omgeving en om de media samen te gebruiken.
Realiseer je dat jij in staat bent om van elk medium een krachtig middel te maken, zolang het medium past bij de leeftijd. Daag kinderen uit samen met jou in eenverhaal te duiken. In welke vorm dan ook. Dat kan als startpunt, maar ook als verwerkingsmiddel waardoor kinderen in een andere context met dezelfde woorden in aanraking komen of als afsluiting van een thema. Maar, daar blijft het niet bij. Het is vooral belangrijk dat je praat met kinderen over en naar aanleiding van de
verhalen. Dat doe je waarschijnlijk al over de prentenboeken die je voorleest. We dagen je uit ook te praten over en naar aanleiding van een filmpje dat je samen hebt bekeken of een spel dat jullie hebben gespeeld. Geef, tot slot, kinderen ook tijd, ruimte en materialen om (vrij) te spelen en te doen. Kinderen verwerken van nature allerlei informatie uit het dagelijks leven en verhalen die ze horen en zien in hun spel. Let maar eens op. Verrijk het spel (of lok het uit als dat nodig is) door materialen beschikbaar te stellen die kinderen doen denken aan het verhaal. Wees
creatief en laat je inspireren door de verhalen en de kinderen zelf.  De mogelijkheden zijn er volop. Het is aan jou om te kijken wat past. Je hebt het al gemerkt… Media zijn een hulpmiddel die je als professional bewust kunt inzetten. Maar het betekent niet dat je achterover kunt leunen. Ook tijdens het gebruik van media is jouw rol groot. En vervolgens is het aan jou om te zorgen voor
de connectie. Van lezen, kijken en luisteren naar spelen en doen. Aan de slag dus!

Klik hier voor alle activiteiten voor peuters.

Klik hier voor alle activiteiten voor kleuters

Informatie, inspiratie en activiteiten

Op de site mediaukkiedagen.nl vind je allerlei inspiratie voor activiteiten, tips voor ouders, antwoorden op belangrijke vragen voor ouders en opvoeders, een toolkit en meer info en tips voor professionals in onderwijs en kinderopvang.

Bronvermelding: Kinderopvangtotaal.nl; Mediaukkiedagen.nl