Steeds minder kinderen spelen buiten Het vrij spelende kind wordt steeds meer een zeldzaamheid. Onderzoek van Jantje Beton heeft het zelfs over een dramatische achteruitgang van buitenspelen. Het Belgische kennis- en expertisecentrum Kind & Samenleving concludeert na een uitgebreid langjarig onderzoek dat we zoals het ernaar uitziet, over twintig jaar geen kinderen meer zien spelen […]

Steeds minder kinderen spelen buiten

Het vrij spelende kind wordt steeds meer een zeldzaamheid. Onderzoek van Jantje Beton heeft het zelfs over een dramatische achteruitgang van buitenspelen. Het Belgische kennis- en expertisecentrum Kind & Samenleving concludeert na een uitgebreid langjarig onderzoek dat we zoals het ernaar uitziet, over twintig jaar geen kinderen meer zien spelen op straat. Buitenspelen zou voor kinderen niet alleen een uitje naar een speeltuin moeten zijn, maar een deel van hun dagelijks leven in hun buurt op straat.

Waarom buitenspelen zo belangrijk is

Vrij spelen is een essentieel element voor de ontwikkeling van kinderen. Hoewel spelen voor kinderen doelloos zou moeten zijn, leren ze er (onbewust) toch veel van. Vrij buitenspelen, liefst zonder toezicht van ouders, is goed voor de veerkracht, het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van het kind. Van samen spelen versterken kinderen ook hun psychische en sociale vaardigheden en het is ook nog eens goed voor hun fysieke ontwikkeling als conditie, kracht en coördinatie. Door uitdagingen aan te gaan wordt de creativiteit en het oplossend vermogen aangesproken. Allerlei eigenschappen en vaardigheden die je van jongs af aan als mechanisme al spelend op kunt bouwen en waaraan je in je latere volwassen leven veel kunt hebben.

Gevolgen van minder buitenspelen

In de huidige generatie jongvolwassenen stijgt al het aantal angststoornissen en burn-outs. Volgens sommige onderzoekers is dit het gevolg van een speelgebrek. Oogartsen spreken van een bijziendheidsepidemie onder kinderen vanwege het vele schermgebruik. Buitenspelen is volgens hen dé remedie: de ogen worden weer getraind om op afstand te kijken. De duidelijke toename in overgewicht bij kinderen en het niet behalen van de beweegnorm van één uur per dag, kan ook teruggevoerd worden op de sterke achteruitgang van buitenspelen.

Beweegadviezen

Hoeveel moet een kind van 0 tot 4 jaar dagelijks bewegen om gezond op te groeien? Ook voor deze groep jonge kinderen zijn nu beweegadviezen opgesteld, inclusief maximale beeldschermtijden. Dat regelmatig bewegen belangrijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen, is al langere tijd bekend. Voor kinderen boven de vier jaar bestaan daarom ook officiële beweegrichtlijnen. Deze beweegadviezen vind je hier.

Koningsspelen 2022

De koningsspelen 2022 komen er weer aan. De meeste basisscholen doen hier aan mee, maar ook als gastouder kun je hiervoor natuurlijk een leuke dag organiseren. Het thema van de koningsspelen 2022 is: voel je fit! Dit jaar dagen we alle kinderen van Nederland uit om fit te worden. Want als je fit bent, voel je je fijner en is alles leuker.

Op de website van de koningsspelen vind je een hoop leuke inspiratie. Zo ook op onze pinterestpagina koningsspelen en bewegen.

Bron: kinderopvangtotaal