Risicovol spelen is echt wel aan te bevelen Risicovol spelen is wel echt wel aan te bevelen. Als gastouder wil het beste voor jouw gastkind(eren), dus bescherm je je kind tegen gevaren. Maar… grijp je daardoor niet net iets te snel in als je kind tijdens het spelen in een risicovolle situatie terechtkomt? Risicovol spelen […]

Risicovol spelen is echt wel aan te bevelen

Risicovol spelen is wel echt wel aan te bevelen. Als gastouder wil het beste voor jouw gastkind(eren), dus bescherm je je kind tegen gevaren. Maar… grijp je daardoor niet net iets te snel in als je kind tijdens het spelen in een risicovolle situatie terechtkomt? Risicovol spelen klinkt misschien eng of gevaarlijk, maar het is juist ontzettend goed voor de ontwikkeling van jouw kind. Lees hier waarom dat zo is.

Wist je dat er elk uur van elke dag bijna 21 kinderen met letsel op de eerste hulp belanden? Veel van deze letsels kun je voorkomen. Niet alleen door je kinderen te beschermen, maar juist door ze te leren om risico’s te nemen. Hoe? Door ze ze lekker te laten stoeien, hoog te klimmen, hard te rennen en flink te botsen. Dit noemen we risicovol spelen. En ja, daar komt wel eens een bult of schaafwond bij kijken. Dat is helemaal niet erg. Sterker nog, het is juist goed voor je kind. Er zitten namelijk veel voordelen aan risicovol spelen.

Wat is risicovol spelen eigenlijk?

Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten. Daarbij bestaat een risico op een (kleine) verwonding. Kinderen leren hierdoor risico’s beter inschatten. Daarnaast geeft het meer zelfvertrouwen: kijk eens wat ik al kan! De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen, maakt dat kinderen risicovol spelen ook heel leuk vinden!

Lees hier: ‘Waarom risicovol spelen een must is!’

Risicovol spelen betekent trouwens niet dat je je kind helemaal vrij laat. Juist niet… Natuurlijk moet je je kind altijd beschermen tegen te grote risico’s. Het is dan ook belangrijk dat je je goed voorbereidt en je kind goed begeleidt bij risicovol spelen.

Het Expertisecentrum Kinderopvang hanteert de volgende werkdefinitie van risicovol spelen:

Het aangaan van risico’s is voor kinderen vanzelfsprekend. Zij zoeken naar de uitdagingen die passen bij de vaardigheden die ze hebben of willen uitbreiden. Daarmee zoeken zij onzekerheid en onvoorspelbaarheid met een kans op bezering. Juist dat maakt risicovol spel voor kinderen spannend én plezierig en daarmee aantrekkelijk. Het gaat vaak om nieuwe ervaringen waarbij kinderen grenzen opzoeken en verleggen.

Het uitgangspunt is dat de meeste kinderen zelf risico’s kunnen inschatten. En dat ze zelf de afweging maken deze aan te gaan. Met andere woorden: een kind is risicocompetent.

De pedagogisch professional ondersteunt de behoefte van kinderen aan risico en uitdaging door mogelijkheden te bieden voor risicovol spel. Door het inrichten van de speelomgeving, maar ook door de begeleiding van het spel. Door vertrouwen te bieden, voelt het kind de vrijheid om zijn grenzen te verkennen en zelf keuzes te maken bij het risicovol spelen.

De afweging voor het aangaan van eigen risico is altijd de eigen keuze van het kind.

Bron: Kinderveiligheid.nl; expertisecentrumkinderopvang.nl; Afbeelding: Image by Freepik