Pokken gespot? Toename waterpokken bij kinderen Pokken gespot? Toename waterpokken bij kinderen. Misschien had je het al gemerkt, maar sinds begin 2022 is er sprake van een toename van waterpokken in Nederland. Opvallend is dat de infectieziekte op dit moment niet alleen bij veel zuigelingen, peuters en kleuters geconstateerd wordt, maar ook bij kinderen tussen […]

Pokken gespot? Toename waterpokken bij kinderen

Pokken gespot? Toename waterpokken bij kinderen. Misschien had je het al gemerkt, maar sinds begin 2022 is er sprake van een toename van waterpokken in Nederland. Opvallend is dat de infectieziekte op dit moment niet alleen bij veel zuigelingen, peuters en kleuters geconstateerd wordt, maar ook bij kinderen tussen de 6 en 15 jaar.

Dit blijkt uit de wekelijkse cijfers over aandoeningen van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, die worden gegenereerd uit de registraties die honderden huisartsenpraktijken verspreid over het land doorlopend aanleveren.

Lees hier alles over de waterpokken op de site van het RIVM.

Oudere kinderen

Na een periode van twee jaar waarin huisartsen erg weinig gevallen van waterpokken zagen, begon de infectieziekte in de laatste maanden van 2021 weer om zich heen te grijpen. Dit zette door in 2022.

Bij kinderen tussen 0 en 4 jaar, de meest vatbare groep, is er in 2022 een stijging te zien van wel 400 tot 500% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Opvallend is dat er ook een forse toename is in de groep kinderen tussen 5 en 15 jaar; bij hen komen waterpokken tweemaal zo vaak voor als vorig jaar.

Corona-inhaaleffect

Mogelijk is er sprake van een inhaaleffect na de afgelopen coronajaren. Met de schoolsluitingen en andere coronamaatregelen van de afgelopen jaren zijn er minder infectieziekten, waaronder waterpokken, geregistreerd. Nu de anderhalve meter en andere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn losgelaten, is er weer een toename te zien van infectieziekten zoals waterpokken. Iets wat al eerder geregistreerd is bij de plotselinge uitbraak van RS-virusinfecties.

Vraag- en gastouders stellen ons de vraag of een gastkindje wel of niet naar de gastouder kan. Je vindt hier meer informatie over.

In de zomerperiode hebben we vaak ook te maken met Teken. Niet alleen in bosrijkgebied maar ook in het park en soms in de achtertuin kun je te maken krijgen met Teken. Let op de tekenen van een Tekenbijt. Lees hier onze nieuwsitem over Teken.

Pokken gespot. Toename waterpokken bij kinderen.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; RIVM.nl; Thuisarts.nl; Afbeelding: Kids bed photo created by peoplecreations – www.freepik.com