Pas op met papieren rietjes De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het gebruik van papieren rietjes. Wanneer er langdurig op gesabbeld wordt, kunnen delen van de rietjes week worden en loslaten. De NVWA heeft ruim 400 meldingen ontvangen waarbij een kind of iemand met een beperking een stuk van een papieren rietje in […]

Pas op met papieren rietjes

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het gebruik van papieren rietjes. Wanneer er langdurig op gesabbeld wordt, kunnen delen van de rietjes week worden en loslaten. De NVWA heeft ruim 400 meldingen ontvangen waarbij een kind of iemand met een beperking een stuk van een papieren rietje in de keel kreeg.
Meestal konden zij de prop zelf uithoesten. In 10 tot 15 procent van de gevallen moest worden geholpen door op de rug te kloppen of door de prop met de hand uit de mond te verwijderen. Er zijn geen daadwerkelijke verstikkingen of medische noodsituaties gemeld, maar de NVWA roept wel op om goed op te letten wanneer jonge kinderen en mensen met een beperking gebruik maken van de rietjes.

De NVWA riep eind februari op om problemen met papieren rietjes te melden. Dat leverde ruim 1.300 meldingen op. In bijna alle gevallen ging het om een drinkpakje dat langzaam werd opgedronken met het bijgeleverde papieren rietje. Om verstikkingsgevaar te voorkomen adviseert de NVWA ouders en verzorgers daarom in de buurt te blijven wanneer zij jonge kinderen en mensen met een beperking laten drinken met een papieren rietje. Vooral wanneer het langzame drinkers zijn.

Nu er sinds 3 juli 2021 een verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, bestek, borgen en wattenstaafjes, geldt, worden papieren rietjes ingezet als alternatief voor plastic rietjes. De NVWA wil mogelijke alternatieven voor papieren rietjes bespreken met de producenten, of mogelijkheden om de kwaliteit hiervan te verbeteren. Ook gaat de NVWA in gesprek met de Europese Commissie, om te bepalen of er aanvullende maatregelen nodig zijn voor het veilig gebruiken van papieren rietjes.

Pas op met papieren rietjes in je opvang. Als je toch een rietje wilt gebruiken kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor herbruikbare bamboe of metalen rietjes.

Bron: Kinderopvangtotaal