Ook soepelere quarantaineregels voor medewerkers Ook soepelere quarantaineregels voor medewerkers. Dinsdag 25 januari, heeft het kabinet tijdens de persconferentie aangekondigd dat de quarantaineregels wijzigen. Dit geldt ook voor quarantaineregels op het gebied van kinderopvang. Het gewijzigde beleid gaat direct van kracht. Dit zijn de wijzigingen op een rij: Quarantainebeleid voor kinderen Het quarantaineadvies voor kinderen […]

Ook soepelere quarantaineregels voor medewerkers

Ook soepelere quarantaineregels voor medewerkers. Dinsdag 25 januari, heeft het kabinet tijdens de persconferentie aangekondigd dat de quarantaineregels wijzigen. Dit geldt ook voor quarantaineregels op het gebied van kinderopvang. Het gewijzigde beleid gaat direct van kracht.

Dit zijn de wijzigingen op een rij:

Quarantainebeleid voor kinderen

Het quarantaineadvies voor kinderen komt te vervallen. Kinderen van 0 tot 18 jaar hoeven niet in quarantaine als zij een huisgenoot (categorie 1) of nauw contact (categorie 2) zijn van iemand die positief getest is op Covid-19. Voor deze kinderen geldt wel het advies om geen contact te hebben met kwetsbare personen gedurende tien dagen nadat zij in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon.

Daarbij geldt voor kinderen van 0 tot 4 jaar dat als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van iemand die positief is getest op Covid-19, en zij zelf (milde) klachten hebben, het advies om te testen.

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar die naar de BSO gaan, blijven de huidige regels gelden dat zij met (milde) klachten thuisblijven en een (zelf)test doen.

Kinderen die zelf positief testen gaan minimaal zeven dagen in thuisquarantaine.

Lees ook ons vorige bericht over quarantaine.

Uitzondering quarantaineadvies voor volwassenen

Eerder heeft het kabinet al bekend gemaakt dat de volgende groepen volwassenen zijn uitgezonderd van quarantaine:

  • Personen die langer dan een week geleden hun boostervaccinatie hebben gekregen
  • Personen die minder dan 8 weken geleden positief zijn getest op corona
  • Personen die na 1 januari positief zijn getest op corona

Uitzondering voor kinderopvangmedewerkers zonder klachten

Voor kinderopvangmedewerkers zonder klachten die niet onder deze uitzonderingen vallen, kunnen werkgevers en werknemers samen een uitzondering maken als dit essentieel is voor de continuïteit van de opvang. Denk daarbij aan situaties waarbij er geen vervanger beschikbaar is en groepen anders gesloten moeten worden. Werkgevers en werknemers maken samen afspraken welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn in hun specifieke situatie.

Lees hier alles over de uitzondering voor essentiële beroepsgroepen.

Nieuw protocol kinderopvang

Bovenstaande wijzigingen verwerkt het RIVM in de richtlijnen. Omdat het ‘protocol kinderopvang’ een vertaling is van de richtlijnen van het RIVM, wordt de nieuwe versie van het protocol in de loop van deze week gepubliceerd als het RIVM de wijzigingen heeft verwerkt.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; Rijksoverheid. Afbeelding: Freepik.com