Nog geen diploma? Maar wil je wel gastouder worden?  Nog geen diploma? Maar wil je wel gastouder worden? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Om (om)scholing toegankelijk te houden wordt het STAP budget in 2022 geïmplementeerd. Het STAP-budget is nieuw per 2022 en wordt de vervanger van de fiscale scholingsaftrek. STAP staat voor Stimulering […]

Nog geen diploma? Maar wil je wel gastouder worden? 

Nog geen diploma? Maar wil je wel gastouder worden? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Om (om)scholing toegankelijk te houden wordt het STAP budget in 2022 geïmplementeerd.

Het STAP-budget is nieuw per 2022 en wordt de vervanger van de fiscale scholingsaftrek. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Wie een opleiding of bijscholing wil doen, kan zich straks online aanmelden voor een financiële tegemoetkoming van maximaal € 1.000 euro per jaar. STAP-budget is ook beschikbaar voor professionals in de gastouderopvang.

Enkele opleiders bieden binnen de STAP-regeling bij- en omscholing aan speciaal gericht op de sector kinderopvang. Of je nu kennis wilt maken met werken in de kinderopvang en pedagogiek of je al werkzaam bent in de kinderopvang en bij wilt scholen of als kinderopvangorganisatie versterking en brede inzetbaarheid wilt van je beroepskrachten?

Lees ook alles over Gastouderopvang in ons uitgebreide E-Book ‘De Gastouderformule’. Alles wat je altijd al wilde weten over Gastouderopvang.

Er zijn veel vragen over hoe de aanvraag van STAP-budget werkt, uit welke opleidingen je kunt kiezen en wat de spelregels zijn.

Hoe werkt de STAP- aanvraagprocedure?

Het STAP-budget gaat 1 januari 2022 in, maar kan vanaf 1 maart 2022 aangevraagd worden en om het netjes te spreiden over het jaar kan er in 6 aanvraagtermijnen van 2 maanden aangevraagd worden. Hierbij geldt per termijn: op is op. Alleen scholingsactiviteiten die door de erkende opleiders in het Scholingsregister zijn geplaatst, komen in aanmerking voor het STAP-budget. De gastouder vraagt het ontwikkel budget zelf aan, als deze wordt toegekend, vindt rechtstreekse betaling van het voorschot aan de opleider plaats.

Voor het aanvragen van het STAP-budget heeft de burger een STAP-aanmeldingsbewijs nodig van de opleider. Via DigiD kan de aanvraag ingediend worden op een speciaal Burgerportaal.

De procedure is daardoor als volgt: 
1. Zoek een passende opleiding in het Scholingsregister.
2. Vraag een STAP-aanmeldingsbewijs bij de opleider aan.
3. Dien een aanvraag in via DigiD in het speciale Burgerportaal.
4. Na toekenning van het STAP-budget volg en voltooi je de scholingsactiviteit.

Klik hier voor meer informatie over STAP.

Nog geen diploma? Maar wil je wel gastouder worden? Met dit scholingsbudget komt het Gastouderschap een STAP dichterbij.

Bron: Kennisnetwerkgastouderopvang.