Nieuwe versie protocol kinderopvang en Corona Nieuwe versie Protocol Kinderopvang en Corona. Er is een nieuwe versie van het protocol kinderopvang en corona beschikbaar. Met ingang van 3 december 2021 zijn er twee belangrijke wijzigingen in het Coronabeleid. Zo geldt voor kinderen van 4-12 jaar dat zij met alle klachten passend bij COVID-19 thuisblijven, dus […]

Nieuwe versie protocol kinderopvang en Corona

Nieuwe versie Protocol Kinderopvang en Corona. Er is een nieuwe versie van het protocol kinderopvang en corona beschikbaar. Met ingang van 3 december 2021 zijn er twee belangrijke wijzigingen in het Coronabeleid. Zo geldt voor kinderen van 4-12 jaar dat zij met alle klachten passend bij COVID-19 thuisblijven, dus ook bij milde verkoudheidsklachten.

De wijzigingen in het protocol kinderopvang per 3 december 2021:

 • Het thuisblijfbeleid voor kinderen van 4-12 jaar, dat vrijdag 26 november 2021 door het kabinet is aangekondigd, is gewijzigd. Voor kinderen van 4-12 jaar geldt dat zij met alle klachten passend bij COVID-19 thuisblijven, dus ook bij milde verkoudheidsklachten. Met een negatieve testuitslag kunnen zij weer naar de opvang. Kinderen van 0-4 jaar kunnen nog wel met verkoudheidsklachten naar de opvang.
 • Met ingang van 3 december mag iedereen zich met (milde) klachten een zelftest afnemen of zich laten testen bij de GGD. Voorheen gold het advies om geen zelftest af te nemen bij klachten. Met een negatieve (zelftest)uitslag mag een kind weer naar de opvang en kan een personeelslid of gastouder weer aan het werk. Indien de klachten langer aanblijven, wordt ook de volgende dag een zelftest gedaan. Bij een positieve zelftestuitslag blijft het kind, personeelslid of de gastouder thuis en laat de uitslag bevestigen met een test bij de GGD.

Het volledige Protocol Kinderopvang en Corona is hier te vinden.

Wij hebben eerder geschreven over het nieuwe Protocol Kinderopvang & Corona. 
Gastouders hebben voorrang bij testen
Op de site van Kennisnetwerkgastouderopvang valt het volgende te lezen:

Sinds 8 februari 2021 hebben gastouders en andere medewerkers in de opvang voorrang bij het testen op corona. Helaas weten nog steeds veel gastouders niet dat deze regeling bestaat, of dat de regeling nog steeds van kracht is.

Om te zorgen dat de opvang van kinderen gewoon door kan blijven gaan en zo min mogelijk gastouders uitvallen vanwege corona, is deze regeling in het leven geroepen. Als je klachten hebt die gerelateerd zijn aan corona, is het belangrijk om je zo snel mogelijk te laten testen.

Hoe krijg ik voorrang?

Om een voorrangsverklaring te krijgen voor je Coronatest moet je het volgende doen.

 • Als je last hebt van verkoudheid, keelpijn hoest, koorts, of verhoging, dan is het belangrijk om dit bij het gastouderbureau te melden. Daar kunnen ze aan de hand van het afwegingskader kijken of je recht hebt op de voorrangsprocedure en een voorrangsverklaring krijgt.
 • Je hebt recht op voorrang als er geen vervanger is voor jou en er kinderen niet opgevangen kunnen worden omdat jij niet kunt werken.
 • Als gastouder kun je een voorrangsverklaring aanvragen via je gastouderbureau.
 • Zodra je een voorrangsverklaring hebt maak je zelf een testafspraak bij het GGD via het nummer 0800 – 8101 (vanuit het buitenland: +31 88 220 2700). Dit prioriteitsnummer is dagelijks bereikbaar van 7:30 uur tot 20:00 uur ’s avonds.

Let op! Niet alle medewerkers van het GGD zijn op de hoogte van de voorrangsregeling. Als dit het geval is laat ze dan zelf de regeling bekijken op deze website van de overheid.

Verdere gang van zaken

In elke regio is minimaal één testlocatie waar gastouders met prioriteit getest kunnen worden. Het tijdstip van de test hangt af van de openingstijden van de specifieke testlocatie.

 • Blijf thuis tot aan de testafspraak.
 • Neem je identiteitsbewijs mee naar de testlocatie, evenals de LRK-code die je van het gastouderbureau hebt gekregen.
 • De uitslag van de test zal binnen 24 uur binnen zijn. Je kunt de uitslag controleren op coronatest.nl. waar je kunt inloggen met je DigiD.
 • Mocht de test positief zijn dan zal de GGD je onmiddellijk bellen en een bron- en contactonderzoek starten. Je gaat dan ook direct in isolatie.
 • Als de test negatief is dan kun je direct weer aan de slag.

Bronvermelding: Kinderopvangtotaal.nl; Kennisnetwerkgastouderopvang.nl; Freepik