Update: Nieuwe versie Protocol Kinderopvang & Corona Nieuwe versie Protocol Kinderopvang & Corona. De nieuwe Coronamaatregelen van het kabinet leiden tot een aanpassing van het Protocol Kinderopvang & Corona. Het RIVM is een aantal maatregelen nog aan het herzien, waaronder de quarantaine- en testregels voor immune huisgenoten van iemand met Covid-19. Een nieuwe beslisboom is […]

Update: Nieuwe versie Protocol Kinderopvang & Corona

Nieuwe versie Protocol Kinderopvang & Corona. De nieuwe Coronamaatregelen van het kabinet leiden tot een aanpassing van het Protocol Kinderopvang & Corona. Het RIVM is een aantal maatregelen nog aan het herzien, waaronder de quarantaine- en testregels voor immune huisgenoten van iemand met Covid-19. Een nieuwe beslisboom is in de maak. Deze zal spoedig volgen.

De belangrijkste wijzigingen in het protocol op een rij:

  • 1,5 meter afstand tussen volwassenen (tussen personeelsleden/gastouders onderling, tussen personeelsleden/gastouders en ouders en tussen ouders onderling)
  • Houders kunnen zelf, in overleg met de oudercommissie, een afweging maken om ouders/externen een mondkapje te laten dragen bij het betreden van de locatie.
  • Iedereen (kinderen en personeel/gastouders ongeacht of zij immuun zijn) moet thuisblijven als een huisgenoot (categorie 1 contact) corona heeft.
  • Kinderen van 0 tot 4 jaar mogen naar de opvang als zij een nauw contact (categorie 2 contact) zijn van iemand met corona. Het is belangrijk dat zij het contact met kwetsbare personen dan wel zoveel mogelijk vermijden tot 10 dagen na het contact met de besmette persoon. Hebben ze wel klachten? Dan blijven ook kinderen tot 4 jaar thuis (in quarantaine) en laten zich testen.
  • Kinderen van 4 tot en met 12 jaar blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact (categorie 2 contact) hadden met iemand met corona. Of als zij door de GGD als nauw contact zijn aangewezen wanneer zij op de kinderopvang of de basisschool contact hadden met iemand met corona. Kinderen tot 13 jaar die in dezelfde groep zitten als een besmet kind of medewerker hoeven niet per definitie in quarantaine als zij zelf geen klachten hebben. Hebben zij wel klachten? Dan blijven zij thuis en laten zich testen.
  • Zijn zij zelf minder dan 6 maanden geleden positief getest op corona? Dan hoeven zij niet thuis te blijven als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.

Met het oog op het griepseizoen en het aantal Coronabesmettingen dat oploopt, ontvangen wij als gastouderbureau steeds vaker vragen over de te nemen stappen. Wij zullen jullie zo goed mogelijk blijven informeren en adviseren. Twijfel je, neem dan altijd contact met ons op.

Klik hier voor Corona en Kinderopvang van de Rijksoverheid.

Herzien

Het RIVM is een aantal maatregelen nog aan het herzien. Hieronder de quarantaine- en testregels voor (immune) huisgenoten van iemand met Covid-19 en de uitzondering op de quarantaineregels van kinderen van 0-4 jaar.

Op dit moment is nog niet duidelijk wat de exacte inhoud van deze maatregelen wordt en wanneer deze bekend gemaakt worden. Zodra hier duidelijkheid over is, zal het protocol opnieuw worden aangepast.

Beslisboom

Ook komt er een nieuwe versie van de beslisboom. Zodra de richtlijnen van het RIVM aangepast zijn, zal deze worden gecommuniceerd. Ouders die op dit moment twijfelen of hun kind in quarantaine moet, wordt geadviseerd om te bellen met de GGD.

Zie hier een oudere versie van de Beslisboom.

Dit Nieuwe protocol Kinderopvang & Corona en de beslisboom zijn aan veranderingen onderhevig. Houd om deze reden onze website goed in de gaten.

Bronvermelding: Kinderopvangtotaal.nl; Pexels.com