Nieuwe versie Protocol Kinderopvang & Corona Nieuwe versie Protocol Kinderopvang & Corona. Het kabinet heeft besloten dat de anderhalve meter-regel wordt losgelaten. De gezamenlijke branchepartijen hebben met het ministerie van SZW het protocol kinderopvang aangepast conform de nieuwe versoepelingen. De richtlijnen voor personeelsleden/gastouders die zwanger zijn, zijn vooralsnog niet aangepast. Zwangere medewerkers blijven dus vanaf week […]

Nieuwe versie Protocol Kinderopvang & Corona

Nieuwe versie Protocol Kinderopvang & Corona. Het kabinet heeft besloten dat de anderhalve meter-regel wordt losgelaten. De gezamenlijke branchepartijen hebben met het ministerie van SZW het protocol kinderopvang aangepast conform de nieuwe versoepelingen.

De richtlijnen voor personeelsleden/gastouders die zwanger zijn, zijn vooralsnog niet aangepast. Zwangere medewerkers blijven dus vanaf week 28 alleen werkzaamheden uitvoeren waarbij het lukt om 1,5 meter afstand van anderen (zowel kinderen als volwassenen) te houden.

Hoera! Ouders mogen weer binnenkomen.

Een maatregel die tijdens de corona-pandemie gold in de kinderopvang waren de aangepaste breng- en haalmomenten: ouders mochten hun kinderen brengen tót aan de ingang van de kinderopvang, en ook daar weer ophalen. Dit had zo zijn voordelen, stelt pedagoog en BMK-beleidsadviseur Ellen Monteban.

Hoewel het voor sommige ouders en gastouders een lastige manier van overdragen was, wat zeker bij de opvang van jonge kinderen om veel creativiteit vroeg, had de maatregel ook wel voordelen. Een groot voordeel dat Ellen noemt: rust. Geen chaos op de groep, geen lange gesprekken tussen ouders en gastouders op breng- en haalmomenten. Volle aandacht voor de kinderen, die rustig aan hun dag konden beginnen

Als je als gastouder de oude maatregelen wil blijven hanteren, dan ben je hier vrij in. Communiceer dit echter wel duidelijk naar je ouders toe.

Klik hier voor de actuele beslisboom.

Ouderbetrokkenheid

Maar is dat wel in het belang van ouderbetrokkenheid? Ouderbetrokkenheid zorgt voor een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel in de opvoeding. Volgens onderzoeker Peter de Vries zijn pedagogisch professionals en ouders de belangrijkste volwassenen die het kind opvoeden en vormen, ieder vanuit zijn eigen taak.

En die ouderbetrokkenheid valt of staat met goede contacten tussen de kinderopvang en de ouders. Maar is er nog sprake van ouderbetrokkenheid als de pedagogisch professionals de ouders al meer dan een jaar niet hebben gezien of gesproken?

Zie hier de nieuwe versie Protocol Kinderopvang & Corona.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl