Nieuwe beslisboom: quarantaine-uitzondering voor kinderen die corona hebben gehad Nieuwe beslisboom: quarantaine-uitzondering voor kinderen die corona hebben gehad. Voor kinderen van 0 tot 13 jaar zonder klachten en die in de afgelopen acht weken corona hebben gehad, geldt een uitzondering als een huisgenoot corona heeft. Zij hoeven niet te testen en ook niet in quarantaine. […]

Nieuwe beslisboom: quarantaine-uitzondering voor kinderen die corona hebben gehad

Nieuwe beslisboom: quarantaine-uitzondering voor kinderen die corona hebben gehad. Voor kinderen van 0 tot 13 jaar zonder klachten en die in de afgelopen acht weken corona hebben gehad, geldt een uitzondering als een huisgenoot corona heeft. Zij hoeven niet te testen en ook niet in quarantaine. Dat is één van de wijzigingen in de aangepaste beslisboom (versie 2 december 2021), meldt BOinK. De beslisboom gebruiken is niet verplicht; het is slechts een vertaling van de regels van het RIVM en de Rijksoverheid voor de kinderopvang.

Omdat de Coronabesmettingen onder kinderen toenemen, heeft de Rijksoverheid extra maatregelen genomen die (jonge) kinderen betreft. Door deze extra regels heeft BOinK de beslisboom uitgebreid. ‘We proberen de beslisboom altijd zo eenvoudig mogelijk te maken’, legt BOinK uit. ‘Laat je niet afschrikken en volg gewoon stap voor stap de vragen die van toepassing zijn, dan krijg je vanzelf antwoord op de vraag of een kind thuis moet blijven of naar de kinderopvang en/of school mag.’

Alle wijzigingen op een rij

Om alle info op één A4 te krijgen is de beslisboom weer staand opgemaakt. Daarnaast is aangepast:

  • Bij een kind met klachten wordt weer onderscheid gemaakt in leeftijd: kinderen vanaf 4 jaar met klachten die passen bij corona moeten thuisblijven. Voor kinderen van 0 t/m 3 jaar met klachten die passen bij corona moet het vragenschema verder doorlopen worden.
  • Voor kinderen van 0 t/m 3 jaar met klachten die passen bij corona geldt nu ook weer dat zij thuis moeten blijven als een huisgenoot of nauw contact corona heeft.
  • Bij de vraag over komst uit (een gebied in) een land met een zeer hoog risico is toegevoegd: of met een zorgwekkende virusvariant.
  • Bij een kind zonder klachten wordt weer onderscheid gemaakt in het categorie 1 of 2 contact met iemand met corona: als dit een huisgenoot is dan blijft het kind thuis.
  • Bij een kind zonder klachten tussen de 4 jaar en groep 8 dat een categorie 2 contact is, wordt gevraagd of dit contact in de privésituatie was. Deze vraag is toegevoegd omdat er nog wel eens onduidelijkheid over was. Onder privésituaties vallen bijvoorbeeld: thuis met een vriendje spelen, muziekles of sporten op minder dan 1,5 m.
  • Als een kind als immuun wordt gezien: de termijn is verlengd van 6 naar 12 maanden.
  • Voor kinderen van 0 jaar t/m groep 8 zonder klachten die in de afgelopen 8 weken corona hebben gehad geldt een uitzondering als een huisgenoot corona heeft. Zie de uitleg bij de ****: kinderen van 0 jaar t/m groep 8 die in de laatste 8 weken corona hebben gehad en nu geen klachten hebben, hoeven niet te testen en hoeven ook niet in quarantaine. Twijfel je? Bel dan de GGD.

In of uit quarantaine?

BOinK krijgt veel vragen over wanneer een kind in quarantaine moet en wanneer het weer uit quarantaine mag. ‘De beslisboom geeft hier geen antwoord op, want de beslisboom is een visuele vertaling van de richtlijnen van het RIVM over de keuze of een kind wel of niet naar school/opvang mag. De beslisboom is er niet op gericht om te bepalen of en hoe lang het kind, huisgenoten en gezinsleden in quarantaine moeten. Dat is aan de GGD.’

Voorrang bij testen voor gastouders

Gastouders krijgen voorrang met testen. Sinds 8 februari kunnen gastouders voorrang krijgen bij het testen bij een testlocatie van de GGD. Hun huisgenoten komen helaas niet in aanmerking voor testen met voorrang. De voorrangsprocedure is uitsluitend bedoeld om te voorkomen dat kinderen naar huis moeten worden gestuurd waardoor de continuïteit van de opvang in gevaar kan komen.

Lees hier meer over gastouders hebben voorrang bij testen.

Bronvermelding: Kinderopvangtotaal.nl; Kennisnetwerkgastouderopvang.