Nationaal Hitteplan van kracht Nationaal Hitteplan van Kracht. Sinds woensdag 10 augustus, is officieel het Nationaal Hitteplan ingegaan. Hiermee waarschuwt het RIVM organisaties en mensen die werken in de zorg en kinderopvang voor de aanhoudende hitte. Op welke signalen moet je letten bij kinderen en welke maatregelen kun je treffen? De komende dagen zal er […]

Nationaal Hitteplan van kracht

Nationaal Hitteplan van Kracht. Sinds woensdag 10 augustus, is officieel het Nationaal Hitteplan ingegaan. Hiermee waarschuwt het RIVM organisaties en mensen die werken in de zorg en kinderopvang voor de aanhoudende hitte. Op welke signalen moet je letten bij kinderen en welke maatregelen kun je treffen?

De komende dagen zal er waarschijnlijk een hittegolf plaatsvinden in Nederland. Officieel spreek je van een hittegolf als het in De Bilt vijf dagen op rij 25 graden of meer wordt, waarvan drie dagen er 30 graden of meer wordt aangetikt.

Risico bij kinderen

Deze aanhoudende hitte vormt echter een risico voor de gezondheid van ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht, aldus het RIVM. Maar óók voor kleine kinderen, omdat de allerkleinsten nog niet kunnen praten of omdat kinderen niet altijd actie ondernemen. Het risico bij jonge kinderen tijdens hitte wordt daarom bepaald door het gedrag van verzorgers en pedagogisch medewerkers. Als pm’er zie je erop toe dat kinderen niet te warm gekleed zijn, niet verbranden, meer te drinken krijgen en rustiger aan doen.

Klachten kinderen bij hitte

Door de hitte kunnen kinderen sneller vermoeid raken, klagen over hoofdpijn en last hebben van concentratieproblemen. Ook kunnen ze sneller gaan ademen en het benauwd (lijken te) hebben. In ernstigere gevallen droogt het lichaam uit en raken ze oververhit. Wees daarom extra alert op uitdroging bij kinderen die:

 • Veel zweten
 • Minder naar de wc gaan of minder plasluiers hebben (let op donkere urine!)
 • Een droge mond hebben
 • Huilen, vooral als dit zonder tranen is
 • Duizelig of misselijk zijn, braken of spierkrampen hebben
 • Lusteloos of slaperig zijn of zelfs bewusteloos raken

Vertoont een kind (één of meer van) bovenstaande verschijnselen? Breng hem of haar naar een koele(re) plek en geef het te drinken. Waarschuw een arts als de situatie niet verbetert of de klachten ernstig zijn.

Lees hier: Zomer! Tips voor zomerse activiteiten.

Tips bij hitte van het RIVM

 • Bied de kinderen vaak te drinken aan vóórdat ze dorst hebben, bij voorkeur water.
 • Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten, maar pas de beweegactiviteiten aan. Zoek daarbij een koele plek op.
 • Smeer kinderen in met een zonnebrandcrème met hoge factor en laat ze niet te lang in de zon spelen.
 • Zoek verkoeling met waterspelletjes in de schaduw – en zorg dat er altijd toezicht is.
 • Om de allerkleinsten genoeg te laten drinken kun je bijvoorbeeld extra water aan de melkproducten toevoegen. Serveer daarnaast voor de iets oudere kinderen eten met veel vocht, zoals vers fruit (meloen) en groenten (komkommer, tomaat).
 • Laat kinderen enkel in een rompertje (met luier) of alleen een luier onder een lakentje of in een dunne slaapzak slapen.

Het Hitteplan blijft waarschijnlijk tot na het weekend van kracht.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; Afbeelding:Kids laughing photo created by unaihuiziphotography – www.freepik.com