Modderdag 2022 – Vies worden mag! Tijdens ModderDag op 29 juni staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden! Hoe werkt ModderDag? ModderDag […]

Modderdag 2022 – Vies worden mag!

Tijdens ModderDag op 29 juni staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden!

Hoe werkt ModderDag?

ModderDag organiseer je zelf. Als school, gastouder, kinderdagverblijf, BSO, bezoekerscentrum: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag en zelf iets organiseren. Je kan jouw activiteit hieronder aanmelden. IVN plaatst alle deelnemende locaties op de kaart.

Aanmelden is belangrijk om landelijk de impact van deze dag te kunnen laten zien. Bovendien ontvang je na aanmelding de link naar de vernieuwde ModderDag materialen, zoals posters, het felbegeerde ModderDag Diploma, handige checklists en de leukste ModderActiviteiten voor kinderen van 0-12 jaar!

Maatschappelijke urgentie

Waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een steen kunt keilen over het water? Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen? In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds vaker virtueel: via televisie, games, tablets en smartphones.

En dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met ModderDag zetten we het spelen in de natuur op de agenda. Omdat het leerzaam en leuk is! Sluit je daarom aan en organiseer je eigen ModderDag. Vies worden mag op ModderDag!

Aanmelden kan hier.

12 voordelen van modder volgens de pedagogiek

Spelen met modder en vies worden is niet alleen heel leuk, het is ook nog eens heel nuttig. Zeker in een tijd waarin opgroeiende kinderen de wereld om hen heen steeds vaker ontdekken via schermpjes. Heleen van der Veen, Regio Pedagoog bij Humankind Kinderopvang, deelt haar pedagogische visie op ModderDag. Dit zijn de 12 voordelen van modder voor de ontwikkeling van kinderen.

 1. – Kinderen ontdekken al spelend de wereld. Tijdens ModderDag ervaren kinderen de natuur echt. Met al hun zintuigen en hun hele lijf.
 2. – Kinderen raken bekend met natuurlijke materialen zoals leem, aarde, zand en water.
 3. – Door ModderDag vergroten kinderen hun zintuigelijk bewustzijn. Bijvoorbeeld als ze over een blotevoetenpad of door een modderpoel lopen, ervaren zij verschillende soorten ondergronden.
 4. – Spelen met modder wakkert het creatieve vermogen van het kind aan. Modder laat zich omvormen naar wat het kind zelf wil, binnen de eigen mogelijkheden. Zo ontdekken ze de mogelijkheden van het materiaal en zichzelf.
 5. – Spelenderwijs oefenen kinderen met de grove en de fijne motoriek.
 6. – Kinderen verwonderen zichzelf door ontdekkingen te doen en te experimenteren. Wat zelf ontdekt en ervaren wordt, wordt beter onthouden.
 7. – Plezier beleven aan de eigen scheppingen geeft een impuls aan het zelfvertrouwen van het kind. Er is geen goed of fout.
 8. – Modder zorgt voor samenwerking en samen plezier maken, bijvoorbeeld tijdens het rollenspel bij het bereiden van de heksensoep.
 9. -Door uit je comfort zone te gaan, kom je verschillende gevoelens tegen, zoals vies mogen worden mag, durven doen, modder als plezierig materiaal ervaren. Elke positieve ervaring met de natuur brengt het kind dichter bij de natuur.
 10. – Buiten liggen de materialen voor het oprapen en kinderen geven er een eigen betekenis aan: stokjes die je vindt worden kaarsjes, lepels of frietjes. Modder kan een taart, soep, bouwwerk of poep zijn. Een steentje wordt de kers op de taart. Deze ervaringen dragen bij aan de creativiteit en taalvaardigheid van kinderen.
 11. – Gewoon pret beleven! In alle vrijheid modder ervaren door om de beurt of samen te glijden over een modderbaan.
 12. – Het jonge kind voelt met het hele lijf, heerlijk om dan jezelf in te smeren met modder. Tijdens het rollenspel van oudere kinderen wordt modder gebruikt als bijvoorbeeld camouflage of make-up.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat buitenspelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met ModderDag op 29 juni zetten we het spelen in de natuur op de agenda.

ModderTaart Praatplaat

ModderDag is een feestje en bij feest hoort taart! Speciaal voor de 10e editie hebben we deze ModderTaart praatplaat ontwikkeld. Een recept voor de lekkerste ModderTaart en de leukste kletspraatjes.ModderTaart Praatplaat 2 - ModderDag

Zo gebruik je de praatplaat

Laat de kinderen bovenstaande foto zien en vraag hen: wat zie je? Wat voor taart vind je lekker? Heb je wel eens taartjes gebakken? Wat hoort er in een taart? En erop? Welke materialen en ingrediënten heb je nodig om een lekkere ModderTaart te bakken?

Extra tip: Het leukste is om echt keukengerei te gebruiken in plaats van plastic emmertjes en schepjes. Hierdoor wordt het bakken een stuk ‘echter’ en stimuleer je de verbeelding en creativiteit van de kinderen. Vraag ouders bijvoorbeeld om een oude pollepel/garde/pannetjes/etc mee te geven dat ligt te verstoffen in een kast. Je kan ook een bezoek brengen aan de lokale kringloopwinkel met de oudere kinderen en samen voor een klein bedrag keukenspullen uitzoeken.

Zet de keukenmaterialen op een tafel en laat de kinderen de materialen kiezen waarmee ze willen bakken. Daarna kunnen ze buiten de ingrediënten bij elkaar zoeken. Daarna is het: Bakkers klaar? Bakken maar! Probeer de kinderen zoveel mogelijk hun eigen gang te laten gaan en laat je verrassen door hun creativiteit.

Om het geheel extra feestelijk te maken, kunnen jullie samen de tafel dekken waarop de kinderen hun ModderTaarten uitserveren. Vraag hen te vertellen wat voor ModderTaart ze hebben gebakken en hoe deze volgens hen smaakt.

Vorig jaar schreven we ook al over de modderdag 2021, dit artikel vind je hier.

Bron: ivn