Legeskosten Gastouderopvang 2022 Legeskosten Gastouderopvang 2022. Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de hoogte van de legeskosten die in sommige gemeentes betaald moeten worden om je als gastouder te kunnen registreren. Voordat je als gastouder begint met de opvang van de kinderen, dien je opgenomen te worden in het Landelijk Register Kinderopvang. De gemeente waar […]

Legeskosten Gastouderopvang 2022

Legeskosten Gastouderopvang 2022. Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de hoogte van de legeskosten die in sommige gemeentes betaald moeten worden om je als gastouder te kunnen registreren.

Voordat je als gastouder begint met de opvang van de kinderen, dien je opgenomen te worden in het Landelijk Register Kinderopvang. De gemeente waar de opvang zal plaatsvinden, zal deze aanvraag verwerken. De gemeentes ontvangen geld van het rijk om deze aanvragen (kosten van inschrijving en inspectie) gastouderopvang te verzorgen. Ondanks deze financiële bijdrage van het Rijk zijn er gemeentes die voor iedere aanvraag legeskosten heffen omdat de financiële bijdrage niet toereikend is. Deze zogeheten legeskosten (extra bijdrage) worden dan aan de gastouder doorberekend. De verschillen qua legeskosten zijn enorm. Waar de ene gemeente geen legeskosten hanteert, hanteert de andere gemeente een bedrag van € 800,- per aanvraag.

Daarnaast kunnen er door gemeenten barrières worden opgeworpen in de vorm van de hoogte van leges. Deze leges worden door gemeenten in rekening gebracht voor de registratie van een gastouder in het LRK (Landelijk Register Kinderopvang) en een inspectie van de GGD of de opvang aan alle voorwaarden voldoet.  Iedere gemeente bepaald jaarlijks zelf of deze leges in rekening brengt en zo ja, hoe hoog deze leges zijn.

Waar zit het verschil in de hoogte van de leges in en wat gebeurt er met de opbrengsten van de leges? Worden deze aangewend voor de gastouderopvang of staat het de gemeente vrij om zelf te bepalen waar de opbrengsten heen gaan? Kan het bedrag van de leges niet naar beneden?

De vraag naar Kinderopvang neemt juist toe. De vraag naar Gastouderopvang ook. Gastouderopvang is een kleinschalige en huiselijke vorm van opvang in een professionele setting. Veel ouders met cruciale Beroepsfuncties nemen Gastouderopvang af. Alleen om deze reden al zou er geen ontmoedigingsbeleid vanuit de Gemeentes moeten zijn, in de vorm van leges. Zodat ouders ruime keuze hebben in het aanbod gastouders en de kinderen in een fijne, kleinschalige opvang terecht kunnen komen.

Gelukkig zijn er ook nog gemeentes die geen Legeskosten Gastouderopvang 2021 heffen, waaronder Dordrecht, Sliedrecht, H.I. Ambacht, Papendrecht, Rotterdam etc.  Hopelijk volgen er meer.

Ben je benieuwd welke Gemeentes wel legeskosten heffen. Zie onderstaand overzicht van januari 2022.

Alblasserdam

€ 500,-

Barendrecht

€ 300,70

Capelle a/d IJssel

€ 636,61

Dordrecht

€ 0,-

Gorinchem

€ 0,-

Hendrik-Ido-Ambacht

€ 0,-

Krimpen a/d Ijssel

€ 122,66

Hoeksche waard

€ 0,-

Papendrecht

€ 0,-

Ridderkerk

€ 300,70

Rotterdam

€ 0,-

Nissewaard

€ 0,-

Zwijndrecht

€ 114,50

Albrandswaard

€ 304,80

Sliedrecht

€ 0.-

Tilburg

€ 0,-

Etten Leur

€ 0,-

Breda

€ 0,-

Roosendaal

€ 0,-

Bergen op Zoom

€ 334,26

Hardinxveld-Giessendam

€ 150,-

Drimmelen

€ 211,40

Molenlanden

€ 0,-

Zoetermeer

€ 0,-

Den Haag

€ 518,85 / € 223,10*

Gouda

€ 0,-

 

De vraag naar gastouders blijft groeien. 2022 wordt nu al het jaar van de Corona-Babyboom genoemd. Het personeelstekort in de kinderopvang is groot. Om hier iets aan te doen, is het aantal diploma’s dat kwalificeert voor de Dagopvang (dus ook Gastouderopvang) of de BSO aanzienlijk verruimd. De BMK publiceerde een handig overzicht.

Van de 174 extra diploma’s kwalificeren er 107 uitsluitend voor buitenschoolse opvang en 67 voor dagopvang, peuteropvang én buitenschoolse opvang. Kinderopvang werkt stelde een lijst samen.

EVC-branchecertificaat goedgekeurd

Onlangs is al het EVC-branchecertificaat Startbekwame pedagogisch medewerker toegevoegd aan de kwalificatie-eis van pedagogisch medewerker. Kandidaten die graag in de kinderopvang willen werken en relevante praktijkervaring hebben, maar niet beschikken over de juiste opleiding, kunnen via dit EVC-traject de competenties aantonen van de Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang. Op deze manier krijgen meer mensen de mogelijkheid om in de kinderopvang te werken, zonder opleidingsachtergrond tot pedagogisch medewerker.

Pedagogisch medewerker

Wil je heel graag aan de slag als gastouder en je benieuwd of jou diploma tussen de erkende en reeds toegevoegde diploma’s staat? Klik hier of jouw diploma ertussen staat en/of je nog aanvullende certificaten moet behalen.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; Kinderopvangwerkt.nl; Gemeentes door het hele land. Afbeelding: School photo created by freepik – www.freepik.com