Legeskosten Gastouderopvang 2021 Voordat je als gastouder begint met de opvang van de kinderen, dien je opgenomen te worden in het Landelijk Register Kinderopvang. De gemeente waar de opvang zal plaatsvinden, zal deze aanvraag verwerken. De gemeentes ontvangen geld van het rijk om deze aanvragen (kosten van inschrijving en inspectie) gastouderopvang te verzorgen. Ondanks deze […]

Legeskosten Gastouderopvang 2021

Voordat je als gastouder begint met de opvang van de kinderen, dien je opgenomen te worden in het Landelijk Register Kinderopvang. De gemeente waar de opvang zal plaatsvinden, zal deze aanvraag verwerken. De gemeentes ontvangen geld van het rijk om deze aanvragen (kosten van inschrijving en inspectie) gastouderopvang te verzorgen. Ondanks deze financiële bijdrage van het Rijk zijn er gemeentes die voor iedere aanvraag legeskosten heffen omdat de financiële bijdrage niet toereikend is. Deze zogeheten legeskosten (extra bijdrage) worden dan aan de gastouder doorberekend. De verschillen qua legeskosten zijn enorm. Waar de ene gemeente geen legeskosten hanteert, hanteert de andere gemeente een bedrag van € 800,- per aanvraag.

Op de site van Stichting Nysa hebben wij het volgende gelezen over legeskosten Gastouderopvang 2021, waar wij volledig achterstaan:

Daarnaast kunnen er door gemeenten barrières worden opgeworpen in de vorm van de hoogte van leges. Deze leges worden door gemeenten in rekening gebracht voor de registratie van een gastouder in het LRK (Landelijk Register Kinderopvang) en een inspectie van de GGD of de opvang aan alle voorwaarden voldoet.  Iedere gemeente bepaald jaarlijks zelf of deze leges in rekening brengt en zo ja, hoe hoog deze leges zijn.

Neem Maura van Dijk uit Haarlem. Maura wil graag gastouder worden en bij navraag bij haar gemeente bleek dat de leges die verschuldigd zijn € 800,- bedragen. De naburige gemeenten hanteren lagere bedragen en bij sommige gemeenten zijn er helemaal geen leges verschuldigd.

Waar zit het verschil in de hoogte van de leges in en wat gebeurt er met de opbrengsten van de leges? Worden deze aangewend voor de gastouderopvang of staat het de gemeente vrij om zelf te bepalen waar de opbrengsten heen gaan? Kan het bedrag van de leges niet naar beneden?

Momenteel zitten we in een verkiezingsjaar waarbij veel politieke partijen een mening hebben over de kinderopvang en het zelfs hebben over gratis kinderopvang.

Wellicht kunnen we beginnen met het terugbrengen van de kosten op gemeentelijk niveau waardoor de financiële belemmering om gastouder te worden, wordt weggenomen. Dit zou de werkgelegenheid (Corona-banen)ten goede komen.

De vraag naar Kinderopvang neemt juist toe. De vraag naar Gastouderopvang ook. Gastouderopvang is een kleinschalige en huiselijke vorm van opvang in een professionele setting. Veel ouders met cruciale Beroepsfuncties nemen Gastouderopvang af. Alleen om deze reden al zou er geen ontmoedigingsbeleid vanuit de Gemeentes moeten zijn, in de vorm van leges. Zodat ouders ruime keuze hebben in het aanbod gastouders en de kinderen in een fijne, kleinschalige opvang terecht kunnen komen.

Gelukkig zijn er ook nog gemeentes die geen Legeskosten Gastouderopvang 2021 heffen, waaronder Dordrecht, Sliedrecht, H.I. Ambacht, Papendrecht, Rotterdam etc.  Hopelijk volgen er meer.

Ben je benieuwd welke Gemeentes wel legeskosten heffen. Zie onderstaand overzicht van januari 2021.

Alblasserdam € 500,-
Barendrecht € 296,-
Capelle a/d Ijssel € 585,71
Dordrecht € 0,-
Gorinchem € 0,-
Hendrik-Ido-Ambacht € 0,-
Krimpen a/d Ijssel € 120,85
Hoeksche waard € 0,-
Papendrecht € 0,-
Ridderkerk € 296,-
Rotterdam € 0,-
Nissewaard € 0,-
Zwijndrecht € 114,50
Albrandswaard € 296,-
Sliedrecht € 0,-
Tilburg
Etten Leur € 0,-
Breda € 0,-
Roosendaal € 0,-
Bergen op Zoom € 329,-
Hardinxveld-Giessendam € 150,-
Lingewaal € 110,-
Drimmelen € 200,-
Molenlanden € 0,-
Vught € 0,-

 

Deze lijst wordt nog steeds aangevuld.

Loading comments...