Kleine aanpassing beslisboom De zomervakantie is voor de meeste gezinnen bijna ten einde. Wij hopen dat u heeft genoten van een heerlijke vakantie. Mocht u vakantie in het buitenland hebben genoten, dan vragen wij u aandacht voor het volgende: Regels na vakantie in het buitenland Komt u terug uit een zeer hoogrisicogebied? Dan gaat u verplicht […]

Kleine aanpassing beslisboom

De zomervakantie is voor de meeste gezinnen bijna ten einde. Wij hopen dat u heeft genoten van een heerlijke vakantie. Mocht u vakantie in het buitenland hebben genoten, dan vragen wij u aandacht voor het volgende:

Regels na vakantie in het buitenland

  • Komt u terug uit een zeer hoogrisicogebied? Dan gaat u verplicht in quarantaine.
  • Ouders en pedagogisch medewerkers mogen tijdens een quarantaine niet naar de kinderopvang of buitenschoolse opvang.

Voor kinderen op basisscholen en in de kinderopvang word al een tijdje een beslisboom gebruikt. Deze beslisboom helpt om te bepalen of kinderen naar school, of de kinderopvang kunnen, of thuis moeten blijven in verband met (vermoeden van) COVID.

Vanaf 17 augustus is er een nieuwe beslisboom ingegaan voor kinderen van 0 jaar t/m groep 8. In deze beslisboom zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd die we hieronder zullen beschrijven:

De kleine aanpassingen beslisboom op een rij:

  • Mensen vanaf 12 jaar en ouder moeten bij terugkomst uit ‘Zeer Hoog’ risicogebied, 10 dagen in quarantaine. Voorheen ging dit om landen met een ‘zeer hoog’ risico en ‘hoog’ risico. Dit is nu aangepast naar alleen ‘landen met een ‘ZEER hoog’ risico’.

Voor kinderen onder twaalf jaar is het niet verplicht om in quarantaine te gaan, maar het wordt wel dringend geadviseerd. Op dag 5 kan een test gedaan worden, indien negatief, kan de quarantaine beëindigd worden.

  • In de nieuwe beslisboom is opgenomen dat niet-geteste kinderen in geval van aanhoudende milde klachten na 7 dagen weer naar school of de kinderopvang mogen. De 7 dagen gaat in vanaf de eerste klachten. Wachten tot een kind 24 uur volledig klachtenvrij is, geld niet meer. Deze regel geldt niet als er een quarantaine-advies geld. Als dit het geval is moeten de quarantaineregels gevolgd worden.
  • Voorheen werd aangeraden om een kind altijd bij de GGD te laten testen en niet af te gaan op een zelftest alleen. Als nu n de beslisboom gesproken word over testen gaat het altijd om een test bij de GGD. Maar, het is mogelijk dat de GGD ook een zelftest aanraad als extra advies, bijvoorbeeld om besmettingen eerder op te sporen.
  • Bij categorie 2 van ‘Welke categorie contact’ is de zin; ‘Twijfel je of het kind een categorie 2 contact is? Bel dan de GGD’ toegevoegd.
  • Omdat kinderen vanaf 12 jaar zich nu ook kunnen laten vaccineren word dit ook genoemd als een reden dat kinderen immuun kunnen zijn voor COVID.

Klik hier voor de beslisboom.

Klik hier voor de nieuwste versie protocol corona en kinderopvang.

De wijziging in de beslisboom voor 0 tot 12-jarigen is een minimale wijziging doorgevoerd: bij de uitleg bij de drie sterretjes (***) is de formulering nu minder stellig: ‘een kind tussen de 0 jaar en groep 8 wordt in deze situaties als immuun gezien’.

Engelstalige beslisboom

Eerder werd al beloofd dat ook de Engelstalige beslisboom geüpdatet zou worden (versie 20 augustus 2021). Ook dat is gebeurd, de beslisboom in het Engels is hier te downloaden. Download the decision tree in English (for children from 0-12 years) here.

Gebruikte bronnen: Kinderopvangtotaal.nl; Boink.nl & Kennisnetwerkgastouderopvang.nl.

Plaatje: Unsplash.