Kinderen bereiken ‘suikerlimiet’ al na een half jaar Kinderen bereiken ‘suikerlimiet’ al na een half jaar. Kinderen van 4 tot 8 jaar halen gemiddeld al halverwege het jaar hun suikerlimiet voor een heel jaar. Met de Suikermaxdag vraagt voedselwaakhond Foodwatch aandacht voor overconsumptie van suiker in Nederland. 9 juli was de eerste Suikermaxdag voor 4- […]

Kinderen bereiken ‘suikerlimiet’ al na een half jaar

Kinderen bereiken ‘suikerlimiet’ al na een half jaar. Kinderen van 4 tot 8 jaar halen gemiddeld al halverwege het jaar hun suikerlimiet voor een heel jaar. Met de Suikermaxdag vraagt voedselwaakhond Foodwatch aandacht voor overconsumptie van suiker in Nederland. 9 juli was de eerste Suikermaxdag voor 4- tot 8-jarigen, voor 1- tot 3-jarigen valt deze op 10 augustus.

Het zijn geen cijfers waar we vrolijk van worden: kinderen (en volwassenen) consumeren veel suiker. Kinderen van 4 tot  8 jaar zelfs zoveel, dat hun Suikermaxdag het vroegst in het jaar valt. Op 9 juli 2022 hadden zij al de hoeveelheid vrije suikers gegeten en gedronken die overeenkomt met wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert maximaal in een heel jaar te eten en drinken.

Maximaal 10 procent suiker

Het advies van de WHA is om maximaal 10 procent van je dagelijkse energieconsumptie uit vrije suikers te halen. Dit zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Suikers die van nature in fruit, groente en zuivel zitten vallen niet onder vrije suikers. Kinderen van 4-8 jaar zitten in Nederland volgens het RIVM gemiddeld op 19,5 procent. Zij krijgen dagelijks dus bijna twee keer zoveel suiker binnen als wordt aanbevolen.

Suikerlimiet 1- tot 3-jarigen

De eerstvolgende groepen die na de jongste kinderen aan hun limiet zitten zijn kinderen van 9 tot 13 jaar (afgelopen 26 juli), binnenkort volgen kinderen van 1 tot 3 jaar (10 augustus) en dan jongeren van 14 tot 18 jaar (14 augustus).

Lees hier: ‘Kinderen gezonder laten eten’.

Waar zit veel suiker in?

Volgens het RIVM komt iets meer dan de helft van alle geconsumeerde toegevoegde suikers uit suiker en snoepgoed (28,1 procent) en niet-alcoholische dranken (23,6 procent). Koek en gebak (19 procent), zuivel (13,6 procent) en sauzen en smaakmakers (6,8 procent) dragen ook hun steentje bij. ‘Het is vooral (zwaar)bewerkt voedsel waar ons suikeroverschot vandaan komt’, stelt Foodwatch. ‘Bewerkte producten die we kopen in de supermarkt omdat ze handig, snel of lekker zijn zitten dus vaak boordevol suiker. Zelfs producten die gepresenteerd worden als ‘gezond’, of producten gemaakt voor kinderen blijken vaak nog steeds bommen van suiker.’ Foodwatch zet op haar website enkele ‘gezonde producten’ op een rijtje, met daarachter hoeveel suikerklontjes er in deze producten zitten.

Wanneer wij ons realiseren dat de basis van alle organen wordt gelegd in de eerste vier levensjaren, dan is het belangrijk dat kinderen zo min mogelijk suikers en (ook light-producten!) binnen krijgen. Alles met mate. Een kind zal dan later profiteren van deze gezonde eerste vier jaren.

Voedselproducenten verantwoordelijk

Foodwatch vindt dat de verantwoordelijkheid voor het verminderen van suikerinname niet bij de consument ligt, maar bij voedselproducenten. ‘En in het verlengde daarvan bij de overheid, die wetten en regels zou moeten opstellen (en uitvoeren) die ervoor zorgen dat het beschikbare voedsel in de supermarkt gezonder wordt.’ Foodwatch voert onder meer campagne voor een verbod op kindermarketing. 

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; Foodwatch.nl Afbeelding:Drink photo created by freepik – www.freepik.com