Hoe te handelen bij een positieve test Je bent positief getest of een van jouw gastkindjes is positief getest… Dan is het fijn als jij weet hoe je moet handelen. Wanneer moet je nou eigenlijk in quarantaine en hoe informeer je de ouders en het Gastouderbureau? Stichting Nysa heeft een duidelijk stappenplan opgesteld waardoor je […]

Hoe te handelen bij een positieve test

Je bent positief getest of een van jouw gastkindjes is positief getest… Dan is het fijn als jij weet hoe je moet handelen. Wanneer moet je nou eigenlijk in quarantaine en hoe informeer je de ouders en het Gastouderbureau? Stichting Nysa heeft een duidelijk stappenplan opgesteld waardoor je vanaf nu weet hoe je moet handelen bij een positieve test.

Indien er sprake is van een positief getest persoon in de opvang of zijdelings bij de opvang betrokken dan dient de gastouder over een stappenplan te beschikken over hoe te handelen bij een positieve test.

In het Protocol Kinderopvang inzake COVID-19 is opgenomen dat er een stappenplan dient te zijn voor het eventuele Bron en Contact Onderzoek (BCO) van de GGD (als dit nodig is). Dit is ook van toepassing op de gastouder. In dit stappenplan staat beschreven hoe een gastouder kan communiceren met ouders bij een positieve besmetting van: – één van de kinderen of – de gastouder zelf of – één van de huisgenoten als er contact is geweest die voldoet aan de definitie van een categorie 2 contact.

Categorie 2

Ter verduidelijking onder een categorie 2 contact wordt verstaan : “alle personen die in totaal (alles bij elkaar opgeteld) langer dan 15 minuten contact hebben gehad en minder dan 1,5 meter afstand hebben gehad van de besmette persoon. Gastouders bespreken de maatregelen en acties met de ouders en waar mogelijk met de kinderen. De ouders en kinderen dienen ook geïnformeerd te worden als er sprake is van wijzigingen in de maatregelen en/of acties, welke eerder besproken zijn.

De gastouder informeert de GGD (afdeling infectieziektebestrijding) en stelt de betrokken gastouderbureaus op de hoogte. In het kader van de huidige privacywetgeving (de AVG) kan je niet zomaar gegevens van ouders en kinderen verstrekken aan derden (waaronder ook de GGD valt). Hiervoor heb je, vooraf, specifiek toestemming nodig. Ons advies is om dit nu alvast met al je vraagouders door te nemen en vast te leggen. Mocht er dan sprake zijn van een bron- en contactonderzoek door de GGD dan kan er sneller gehandeld worden.

Klik hier voor het volledige stappenplan.

Daarnaast heeft Stichting Nysa twee voorbeeldbrieven opgesteld die gastouders kunnen gebruiken bij een positieve testuitslag naar de vraagouders toe.

Het betreft de volgende twee brieven, die ondertekend dienen te worden:

  • Brief 1: Ouders akkoord bij verstrekken gegevens (Bron en Contactonderzoek)
  • Brief 2: Ouders NIET akkoord bij verstrekken gegevens (Bron en Contactonderzoek).

De meest actuele beslisboom kan helpen in de (verdere) bestrijding van het Coronavirus. Raadpleeg deze regelmatig.

Wij hopen dat je nu weet hoe te handelen bij een positieve test.

Opmerkingen (3)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.