Hoe kies je de juiste kinderopvang uit? Hoe kies je de juiste kinderopvang uit? Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste vorm van kinderopvang voor een kind? En voor hoeveel dagen per week kies je dan? Pedagoog Katrien Helmerhorst van de Rijksuniversiteit Groningen geeft tips aan ouders waar zij op kunnen […]

Hoe kies je de juiste kinderopvang uit?

Hoe kies je de juiste kinderopvang uit? Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste vorm van kinderopvang voor een kind? En voor hoeveel dagen per week kies je dan? Pedagoog Katrien Helmerhorst van de Rijksuniversiteit Groningen geeft tips aan ouders waar zij op kunnen letten bij het uitzoeken van een geschikte kinderopvang.

Kies voor de meest stabiele optie, is de hoofdboodschap van pedagoog Katrien Helmerhorst. Nederlandse vrouwen staan nog altijd aan kop in Europa als het gaat om parttime werken. Daardoor wordt de kinderopvang vaak verdeeld over een professionele kinderopvang (waaronder gastouders), opa’s en oma’s én papa- en mama-dagen. Dat kan veel onrust geven, zeker voor jonge kinderen die veel verschillende gezichten zien door de week heen.

Lees hier het nieuwsbericht: Hoog tijd dat we waarde kinderopvang erkennen?

Stabiliteit

Meer stabiliteit is altijd beter, maar hoe vind je dat? Want ook in de kinderopvang werken medewerkers vaak parttime. Helmerhorst geeft in een videocollege hoe je als ouder kunt kiezen voor de meest stabiele optie. Eén factor die het allerbelangrijkste is bij het bepalen van de effecten van de opvang op de ontwikkeling van het kind: de kwaliteit.

Dat is een groot voordeel van de Gastouderopvang, uw kindje wordt door een vaste gastouder opgevangen. Dit is goed voor de hechting, veiligheid en continuïteit.

Pm’er/gastouder bepaalt de kwaliteit

Wat is goede kwaliteit? Die wordt voor het belangrijkste deel bepaald door de pedagogisch medewerker, stelt Helmerhorst. Centraal staat het kind, dat dagelijks veel interactie heeft met de pm’er maar ook met andere kinderen. De pm’er beïnvloedt en bepaalt hoe het kind omgaat met de beschikbare materialen, maar ook hoe kinderen met elkaar omgaan.

Lees hier heeft u al eens aan een gastouder gedacht?

Zo herken je kwalitatieve kinderopvang

Punten die belangrijk zijn voor de pedagogische kwaliteit:

  1. Pikt de pm’er de signalen van de kinderen op en reageert hij/zij daar goed op?
  2. Geeft de pm’er de ruimte aan kinderen om zelf en op hun eigen manier de wereld te ontdekken?
  3. Zijn er duidelijke regels en structuur die goed worden gecommuniceerd door de pm’er?
  4. Worden kinderen gestimuleerd om te praten? Worden er gesprekjes gevoerd met de kinderen?
  5. Worden kinderen genoeg geprikkeld door de pm’ers? Bijvoorbeeld op creatief, cognitief en fysiek vlak? fysiek, cognitief en
  6. Worden kinderen onderling gestimuleerd om sociaal te zijn?

Ouders letten vaak op andere dingen

Hoe kies je dan de juiste Kinderopvang uit? Dit alles klinkt misschien als een open deur, maar Helmhorst ziet dat ouders vaak naar andere dingen kijken bij het uitzoeken van een kinderopvang: is er genoeg parkeerplek? Is het dichtbij? Hoe ziet de ruimte eruit? Helmhorst adviseert: ‘Let vooral op de interacties tussen de medewerkers en de kinderen. Dat bepaalt de kwaliteit van de kinderopvang.’

Dit zijn de 10 redenen waarom u voor een gastouder kiest!

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; Afbeelding:People question photo created by rawpixel.com – www.freepik.com