Hitteplan voor kinderen  Hitteplan voor kinderen. De zomer is een feit en de bijbehorende warme en soms zelfs tropische dagen ook. Wij nemen graag met jullie door hoe jullie verantwoorde gastouderopvang kunnen aanbieden tijdens de warme zomerdagen. Jonge kinderen zijn kwetsbaar bij een hittegolf. Zij kunnen zichzelf nog niet goed beschermen tegen hitte. Kinderen met […]

Hitteplan voor kinderen 

Hitteplan voor kinderen. De zomer is een feit en de bijbehorende warme en soms zelfs tropische dagen ook. Wij nemen graag met jullie door hoe jullie verantwoorde gastouderopvang kunnen aanbieden tijdens de warme zomerdagen. Jonge kinderen zijn kwetsbaar bij een hittegolf. Zij kunnen zichzelf nog niet goed beschermen tegen hitte. Kinderen met overgewicht, kinderen die weinig bewegen en kinderen met een ziekte zijn extra kwetsbaar.

Hitteplan voor kinderen, tips om kinderen tegen de zon te beschermen:

Bescherm kinderen tegen de zon

• Vraag ouders hun kinderen in te smeren met zonnebrandcrème. Of smeer zelf de kinderen in.
• Maak schaduwplekken op de buitenspeelplaats en laat kinderen in de schaduw spelen. Houd ze tussen 12.00 en 16.00 uur zoveel mogelijk uit de zon.

Laat kinderen meer drinken

Zorg voor extra drinkmomenten. Laat kinderen in de klas bijvoorbeeld een flesje water op tafel zetten.

Pas het spel aan

Laat de kinderen niet druk spelen in de zon, maar kies bijvoorbeeld voor waterspelletjes in de schaduw. Plan activiteiten in de koelere ochtend.

Houd de zon buiten

Rol het zonnescherm uit of doe de gordijnen dicht voordat de zon naar binnen schijnt. Haal de zonwering voor de nacht weer weg. Dan koelt het gebouw in de nacht beter af. Jonge kinderen zijn kwetsbaar bij een hittegolf. Zij kunnen zichzelf nog niet goed beschermen tegen hitte. Kinderen met overgewicht, kinderen die weinig bewegen en kinderen met een ziekte zijn extra kwetsbaar.

Koelen door ventileren

De ventilatiemogelijkheden van het gebouw/de woning bepalen wat de beste manier van koelen is. Weet u niet welk ventilatiesysteem de woning heeft? Vraag dit dan na, en vraag om instructie.

• Het wijd openen van ramen helpt alleen als het buiten minder warm is dan binnen. Anders komt er juist extra warmte binnen. Luchtbeweging helpt om zweet te verdampen en heeft hiermee een verkoelend effect. Het wijd openen van ramen en deuren kan zorgen voor luchtbeweging. Een ventilator ook.
• Begin te ventileren zodra het buiten koeler is dan binnen. Ventileer ’s nachts zoveel mogelijk. Laat de mechanische ventilatie ’s nachts aanstaan.
• Open de ramen niet als het gebouw voorzien is van balansventilatie met koeling. Schakel bij balansventilatie ’s nachts de ‘warmterugwinunit’ uit, zodat de toegevoerde koelere buitenlucht niet opwarmt.

Lees hier hoe je oververhitting en uitdroging kunt herkennen of klik op deze link voor nog meer tips.

Bron: www.GGDzhz.nl & Jeugdjournaal

Afbeelding: Background photo created by kstudio – www.freepik.com