Het belang van groene kinderopvang Het belang van groene kinderopvang. Steeds meer ouders lijken te kiezen voor een groene kinderopvang. Zij willen dat hun kroost volop vrij kan buitenspelen in een gezonde, natuurrijke omgeving. Belangrijk, want kinderen die veel buiten zijn bewegen meer, zijn gezonder en ontwikkelen zich op allerlei vlakken beter. IVN Natuureducatie vindt daarom […]

Het belang van groene kinderopvang

Het belang van groene kinderopvang. Steeds meer ouders lijken te kiezen voor een groene kinderopvang. Zij willen dat hun kroost volop vrij kan buitenspelen in een gezonde, natuurrijke omgeving. Belangrijk, want kinderen die veel buiten zijn bewegen meer, zijn gezonder en ontwikkelen zich op allerlei vlakken beter. IVN Natuureducatie vindt daarom dat een groene, natuurrijke kinderopvang de norm moet worden.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op dit moment opgroeien maar liefst zes keer minder (!) buitenspelen dan hun opa’s en oma’s. Het gevolg hiervan is dat onder meer de motoriek van deze kinderen een stuk minder ontwikkeld is. Daarnaast zijn bij veel kinderen de ogen al op jonge leeftijd achteruitgegaan als gevolg van veelvuldig schermgebruik. Het is daarom van belang dat gastouders minstens een keer per dag naar buitengaan. Want het buiten spelen en ontdekken doet zoveel voor de ontwikkelingsgebieden, het brein en zorgt dat kinderen even in een andere setting vertoeven dan puur het binnenzijn.

Hartje Winter

Afgelopen juni vierde IVN Natuureducatie de tiende editie van ModderDag. Maar liefst een paar duizend kinderopvanglocaties deden mee, in totaal zo’n 160.000 kinderen. De animo om naar buiten te gaan is er dus! Deze winter staat opnieuw de campagne Hartje Winter op het programma, waarin IVN de kinderdagopvang en bso’s stimuleert om ook in de winter naar buiten te blijven gaan.

In deze tijd, waarin steden zijn volgebouwd en we kampen met klimaatverandering en achteruitgang van de natuur, is het bovendien belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met de natuur. Want terwijl ze slootjespringen, in een boom klimmen of lekker door de bosjes struinen, ontdekken ze hoe mooi die natuur is en zullen ze er op latere leeftijd beter voor zorgen.

Lees hier: ‘Waarom risicovol buitenspelen een must is’.

Voordelen buitenspelen:

  • Kinderen verwerken alle indrukken en ervaringen tijdens het buitenspelen;
  • Het creatief oplossend vermogen komt in actie;
  • Kinderen krijgen een betere weerstand;
  • Er worden vriendschappen gesloten en compromissen;
  • Kinderen maken meer gebruik van hun fantasie en creativiteit;
  • Goed voor de motorische ontwikkeling;
  • Buitenspelen zorgt voor ontspanning;
  • Vitamine D wordt buiten door het zonlicht aangemaakt.

Schotland als voorbeeld

Schotland geldt als een van de voorlopers als het gaat om natuurrijke kinderopvang. Daar is het beleid dat kinderen 50 procent van de tijd die ze op de opvang doorbrengen, buiten zijn. Ook de Scandinavische landen erkennen het belang van het buiten zijn en optimaal gebruik maken van de buitenruimte/natuur.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; Afbeelding:Image by Freepik