Heeft u al eens aan een gastouder gedacht? Heeft u al eens aan een gastouder gedacht? Wat blijft het toch spannend om je kindje voor het eerst weg te moeten brengen naar de kinderopvang. Menig ouder zal bij het wegbrengen een traantje laten en kijkt vol verwachting uit naar de eerste foto van jouw kindje […]

Heeft u al eens aan een gastouder gedacht?

Heeft u al eens aan een gastouder gedacht? Wat blijft het toch spannend om je kindje voor het eerst weg te moeten brengen naar de kinderopvang. Menig ouder zal bij het wegbrengen een traantje laten en kijkt vol verwachting uit naar de eerste foto van jouw kindje tijdens de opvang. Wat is het dan fijn om te zien dat een stralende baby jou vanaf je telefoon toelacht. Met een glimlach leg jij je telefoon weg en hervat jij je werkzaamheden, want het is namelijk druk op kantoor/winkel/restaurant/ziekenhuis.

Op het moment dat u op zoek bent naar kinderopvang dan spelen de volgende factoren mee zoals:
* Groepsgrootte (kleinschalig/verticale groep/horizontale groep);
* Huiselijke omgeving
* Tweede thuis
* Flexibiliteit
* De afstand naar de kinderopvangorganisatie
* Opvoedingsstijl/visie kinderopvangorganisatie
* Vast gezicht (direct contact met de leidster/gastouder)

Wanneer kiest u voor een gastouder?

        • * Wanneer u voor kleinschaligheid en huiselijkheid kiest. De opvang vindt immers in de woning van de gastouder plaats of in uw eigen woning)

* Wanneer u flexibele opvang wenst. Gastouderopvang staat voor flexibiliteit qua opvanguren, opvangdagen etc.;
* Betaalbaarheid; U neemt af per uur en niet per dagdeel;
* Continuïteit: de gastouder vormt het vaste gezicht voor uw kindje en uw gezin.
* De gastouder vormt een verlengstuk van de thuissituatie;
* U vindt het belangrijk dat uw kindje in zijn/haar eigen omgeving wordt opgevangen zodat alle activiteiten, zoals uw kind(eren) dat gewend zijn, kunnen doorlopen (het luxere zusje van de opvang);

Lees hier de 10 redenen om voor een gastouder te kiezen.

Uit een onderzoek dat in 2008 is afgenomen blijkt het volgende:

‘Kinderen die opgevangen worden bij een gastouder voelen zich beter dan hun leeftijdsgenootjes in het kinderdagverblijf. Uit observaties Leidse gezinspedagogen blijkt dat in de gastouderopvang de kinderen meer ontspannen zijn, zich veiliger voelen en meer genieten van wat ze aan het doen zijn. Bij de gastouders was bovendien minder lawaai en waren er per begeleider minder kinderen in de groep aanwezig.

Wetenschapper Marleen Groeneveld en haar collega’s keken niet alleen naar het gedrag van de kinderen. Ze vergeleken ook de cortisolspiegels van de kinderen. De hoeveelheid cortisol in je lichaam geeft aan hoeveel stress je ervaart. Bij de gastouderopvang en de goede kinderdagverblijven bleken de kinderen niet gestresst: hun cortisolspiegel was net zo hoog als wanneer ze een dag thuis waren geweest bij hun ouders. Een kinderdagverblijf van slechtere kwaliteit zorgt wel voor stress bij de kinderen’.

Uit een ander onderzoek is bovenstaande wederom teruggekomen. De Gastouderopvang scoort bijzonder hoog in het bevorderen van het welbevinden van kinderen. 

Wellicht heeft u niet direct een goed idee van wat Gastouderopvang voor u en uw gezin zou kunnen betekenen. Ten onrechte is lange tijd gedacht dat een gastouder een oppas is waarbij er geen strenge regels gelden en iedereen maar gastouder kan worden. Dit is gelukkig niet het geval. Alle gastouders:

        • * Worden uitgebreid gescreend op inhoudelijke pedagogische kennis, opleiding en ervaring;

* Zijn in het bezit van een Pedagogisch diploma (Helpende Zorg & Welzijn), SPW, PABO, SPH etc);
* Alle gastouders, volwassen huisgenoten en structureel aanwezigen hebben een VOG (verklaring omtrent het Gedrag) overlegd;
* Zijn in het bezit van een EHBO cursus toegespitst op kinderen (wordt een maal per twee jaar herhaald);
* Staan in het personenregister Kinderopvang en in het Landelijk registratie Kinderopvang;
* Volgen aanvullende cursussen- en thema-avonden.

Het combineren van werk en de zorg voor de kinderen kan best een uitdagende taak zijn. Veel mensen hebben ten tijden van de Corona-lockdowns  geworsteld met het vinden van de juiste balans tussen enerzijds het werk en anderzijds de kinderen. Mocht u nog steeds thuiswerken en nog geen passende oplossing hebben gevonden voor uw kinderen, dan kan de gastouderopvang uitkomst bieden. Ook wanneer u bijvoorbeeld 5 uur per dag opvang nodig heeft.

Bent u zwanger en bent u benieuwd wat Gastouderopvang voor u zou kunnen betekenen? Neem dan snel een kijkje op onze pagina. 

Heeft u al eens aan een gastouder gedacht? Zij zal het vaste gezicht vormen voor en u uw kindje? In goed overleg is er een hoop mogelijk. Bent u benieuwd wat wij als organisatie voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Zou u graag willen weten wat de kosten zijn voor Gastouderopvang? Vraag dan vrijblijvend de offerte-aanvraag aan.

Bronvermelding: Nemokennislink.nl; Kinderopvangtotaal.nl; publicaties.zonmw.nl;