Hartje winter: ga naar buiten! Hartje winter: ga naar buiten. Kinderen spelen in de wintermaanden amper nog buiten. Dat moet én kan anders, vinden kinderopvangorganisatie Humankind en IVN Natuureducatie. Met het buitenspeelprogramma ‘Hartje Winter’ willen zij het tij keren. Met succes: ruim 3.700 kinderopvanglocaties doen mee. Kinderen spelen in de winter veel minder vaak buiten […]

Hartje winter: ga naar buiten!

Hartje winter: ga naar buiten. Kinderen spelen in de wintermaanden amper nog buiten. Dat moet én kan anders, vinden kinderopvangorganisatie Humankind en IVN Natuureducatie. Met het buitenspeelprogramma ‘Hartje Winter’ willen zij het tij keren. Met succes: ruim 3.700 kinderopvanglocaties doen mee.

Kinderen spelen in de winter veel minder vaak buiten dan in de zomer. Volgens onderzoek door het Mulier Instituut speelt bijna de helft van de kinderen in de winter amper 5 uur per week buiten, terwijl kinderen in de zomer zo’n 17 uur per week buiten spelen. Toch is er ook in de winter van alles te beleven.

Hartje Winter

Om te laten zien hoe leuk buitenspelen is, óók in de winter, hebben IVN Natuureducatie en Humankind het buitenspeelprogramma ‘Hartje Winter’ ontwikkeld. Dit programma bestaat uit winterse activiteiten en spellen voor buiten en gaat van start op maandag 10 januari 2022 en loopt tot en met 28 januari. Let op: inschrijven voor 2022 is niet meer mogelijk, wel kun je je aanmelden voor 2023.

Waarom in de winter naar buiten?

Wetenschappelijk onderzoek onderstreept de waarde van buitenspelen voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen. En buiten bewegen en ontdekken is superleuk! Ook in de koudste periode van het jaar. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen de aanmaak van Vitamine D en dit heeft een positief effect op de spieren en het immuunsysteem.

Uit onderzoek Buitenspelen 2020 van het Mulier Instituut blijkt echter, dat er in de winter gemiddeld minder wordt buiten gespeeld dan in de zomer. In het Nationaal Sportonderzoek 2019 is ouders gevraagd hoeveel uren per week hun kind in de zomerperiode buiten speelt, en hoeveel uren per week in de winterperiode. Kinderen spelen volgens de ouders in de zomer aanzienlijk meer buiten (gemiddeld 17 uur per week) dan in de winter (gemiddeld 8 uur per week). Bijna de helft van de kinderen speelt in de winter maximaal 5 uur per week buiten (45%). In de zomer speelt de helft van de kinderen juist meer dan 16 uur per week buiten (48%). Er zijn geen verschillen tussen jongere kinderen (4-7 jaar) en oudere kinderen (8-11 jaar) in de hoeveelheid buitenspelen. Het beschikken over een tuin beïnvloedt wel de hoeveelheid buitenspelen van kinderen: de meeste ouders geven aan over een tuin te beschikken (91%). De kinderen van ouders die niet over een tuin beschikken spelen significant minder buiten (9,9 uur per week) dan kinderen van ouders met tuin (12,3 uur per week).
Bron: Buitenspelen 2020 | Mulier Instituut

Pilot

De afgelopen drie winters heeft het programma als pilot gedraaid op locaties van Humankind. Dit was zo’n succes dat de partijen besloten het programma gratis aan te bieden aan kinderdagverblijven, gastouders en bso’s, zodat alle kinderen in de opvang hiervan kunnen profiteren. ‘In de winter is naar buiten gaan een extra uitdaging. Het is koud en nat, wat de drempel verhoogt. Maar het is natuurlijk wel heel gezond,’ vertelt Marijke Koekkoek, manager Pedagogiek en Kwaliteit van HumanKind, over het programma. ‘Daarom is er echt gekozen voor activiteiten waar iedereen blij van wordt, zoals spelen met de wind, schilderen in de sneeuw, winters koken en verhalen vertellen rond een kampvuur. De boodschap is: naar buiten gaan is leuk.’

Lees hier ons artikel over risicovol spelen is een must.

‘Goed voor de ontwikkeling’

Ook Vincent van der Veen, programmamanager Kind en Natuur bij IVN Natuureducatie, onderschrijft dit: ‘Kinderen zitten helaas steeds meer binnen en dan vaak achter een schermpje. Dat is best een treurige constatering, want buiten spelen is juist zo leuk en goed voor de ontwikkeling. We zijn daarom heel bij met deze campagne. Het zou mooi zijn als het een sneeuwbaleffect veroorzaakt en nog meer kinderopvanglocaties zich aansluiten.’

Aanmelden voor de ‘Hartje Winter’-editie 2023? Klik hier >>

Buitenspelen en natuurbeleving zijn van belang voor de brede ontwikkeling van kinderen. In onze podcast gaat pedagoog Joyce Blauwhoff in gesprek met Janneke Hagenaar, directeur van Groen Cement, over de vraag hoe we groen nog meer een plek kunnen geven binnen de kinderopvang. Lees meer

Leuke tips voor buitenactiviteiten. Als je klaar bent met buitenspelen, hebben we nog leuke tips voor binnenactiviteiten en kun je de kinderen laten luisteren naar kinderliedjes. 

Facebookgroep

Op de Facebookgroep van GOB BAZZ & Diana worden ook leuke tips over dit onderwerp gedeeld. Wil jij ook meekletsen in deze groep, neem dan contact op met je bemiddelingsmedewerker.
Bron: Kinderopvangtotaal.nl; IVN Natuureducatie; Scharrelkids. Afbeelding: Pexels en Youtube.
Dus hartje winter, ga naar buiten!