Gratis e-learning ‘taalontwikkeling in de kinderopvang’ Hoe herken je een taalachterstand en een taalontwikkelingsstoornis? Op welke manier kun jij een kind met taalproblemen helpen om de juiste zorg te krijgen? Voor professionals in de kinderdagopvang, gastouderopvang en peuteropvang is nu de gratis e-learning ‘Taalontwikkeling in de kinderopvang’ van de NSDSK beschikbaar. De NSDSK staat voor: […]

Gratis e-learning ‘taalontwikkeling in de kinderopvang’

Hoe herken je een taalachterstand en een taalontwikkelingsstoornis? Op welke manier kun jij een kind met taalproblemen helpen om de juiste zorg te krijgen? Voor professionals in de kinderdagopvang, gastouderopvang en peuteropvang is nu de gratis e-learning ‘Taalontwikkeling in de kinderopvang’ van de NSDSK beschikbaar.

De NSDSK staat voor: Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind. De NSDSK biedt specialistische zorg aan mensen met klachten op het gebied van gehoor of spraak en taal, met name voor jonge kinderen van 0 tot 4 jaar.

E-learning

De e-learning ‘Taalontwikkeling in de kinderopvang’ richt zich op professionals die werken met jonge kinderen. De e-learning gaat over de taalontwikkeling van jonge kinderen en wat daarin mis kan gaan.

In drie online modules worden professionals meegenomen in de taalontwikkeling van jonge kinderen, komen de kenmerken van een taalachterstand en een taalontwikkelingsstoornis aan bod en leren zij op welke manier ze kunnen helpen om kinderen met taalproblemen de juiste zorg te laten krijgen.

Eerder schreven wij over het belang van voorlezen. Dat nieuwsitem vind je hier.

Modules

De online modules hebben de volgende thema’s:

  • Basismodule 1: Taalontwikkeling 0-4
  • Basismodule 2: Kennismaking TOS
  • Basismodule 3: Signalering & Toeleiding TOS

 

De modules zijn los van elkaar te volgen, maar de makers raden aan om ze alle drie te doen en de volgorde aan te houden. Aan het einde van de e-learning kunnen deelnemers hun persoonlijke certificaat van voltooiing downloaden. Lees meer op de website van NSDSK.

Taalmeter

De NSDSK heeft ook een Taalmeter ontwikkeld, die globaal de ‘minimum spreeknormen’ omschrijft, passend bij de leeftijd van een kind. Op de meter staat wat een kind van deze leeftijd minimaal kan op het gebied van spreken, taalbegrip en vertelvaardigheid. Bekijk de Taalmeter hier.

Bron: kinderopvangtotaal
Afbeelding: Image by Freepik