Giftige planten in en om jouw woning Giftige planten in en om jouw woning. Veel huishoudens hebben planten in huis en/of tuin/balkon/terras. Planten geven sfeer aan de woning, zorgen voor extra zuurstof, reinigen de lucht en kunnen soms bijdragen aan stressverlichting. Kortom planten kunnen ook heel veel voordelen bieden. Er zijn echter planten die erg […]

Giftige planten in en om jouw woning

Giftige planten in en om jouw woning. Veel huishoudens hebben planten in huis en/of tuin/balkon/terras. Planten geven sfeer aan de woning, zorgen voor extra zuurstof, reinigen de lucht en kunnen soms bijdragen aan stressverlichting. Kortom planten kunnen ook heel veel voordelen bieden. Er zijn echter planten die erg giftig zijn voor mens en dier. Veel giftige planten zijn gewoon in de achtertuin te vinden. Een goed moment om deze giftige planten eens onder de aandacht te brengen.

Op de site van Kennisnetwerkgastouderopvang valt het volgende te lezen:

Groen in de opvang

Een veilige omgeving is belangrijk. Niet alleen binnen, maar ook buiten. Zo zijn planten en bomen mooi van kleur en ruiken ze erg lekker. Maar wist je dat sommigen giftig kunnen zijn voor de mens of allergische reacties opwekken? Veel planten zijn giftig maar doordat ze er niet aantrekkelijk uitzien om op te eten zijn er maar weinig gevallen van vergiftigingen door planten bekend. Planten met bijvoorbeeld besjes hebben op kinderen een grote aantrekkingskracht.

In het advies van het RIVM lees je wat je kunt doen om jouw opvang binnen en buiten plant veilig te maken. Download de PDF via de onderstaande link.

Download: PDF van RIVM Binnen en buitenmilieu

Goed om te weten: in het rapport lees je ook informatie over deze belangrijke onderwerpen:

 • Luchtverversing: ventileren.
 • Stoffigheid en allergenen, zoals astma of eczeem.
 • Temperatuur en vochtbalans: voor het voorkomen van een droge lucht.

Lijstje van de meest giftige planten

Het is goed je te bedenken dat heel veel planten een bepaalde mate van giftigheid hebben. Gelukkig smaken giftige planten zelden lekker, dus je zult ze niet snel per ongeluk eten. En als je nieuwsgierige kinderen en huisdieren op afstand houdt, kun je met een gerust hart genieten van alle pracht die deze planten te bieden hebben.

 1. Lelietje van Dalen
 2. Peperboompje
 3. Monnikskap
 4. Vingerhoedskruid
 5. Wonderboom
 6. Oleander
 7. Taxus
 8. Enegelentrompet

Voor de verschillende beschrijvingen van deze planten en de bijbehorende foto, verwijzen we je naar de volgende site: gardensworldmagazine.

Bron: Kennisnetwerkgastouderopvang; Gardensworldmagazine.nl; Afbeelding: Image by Freepik