Gidsen: hoe te handelen bij verontrustende signalen Gidsen: hoe te handelen bij verontrustende signalen. Als pedagogisch medewerker kun je soms zorgen hebben over een kind door bepaalde signalen. Waar komen die blauwe plekken vandaan? Waarom is dit kind zo bang voor anderen? Wat doe je als je zoiets zorgwekkends signaleert? Onderzoekers van de Belgische hogeschool UCLL ontwikkelden […]

Gidsen: hoe te handelen bij verontrustende signalen

Gidsen: hoe te handelen bij verontrustende signalen. Als pedagogisch medewerker kun je soms zorgen hebben over een kind door bepaalde signalen. Waar komen die blauwe plekken vandaan? Waarom is dit kind zo bang voor anderen? Wat doe je als je zoiets zorgwekkends signaleert?

Onderzoekers van de Belgische hogeschool UCLL ontwikkelden twee gidsen met handvaten. De ene gids gaat over het bespreekbaar maken van verontrustende signalen, de andere over het op een traumasensitieve manier ondersteunen van kinderen, gezinnen en het eigen team.

Geef je nu op voor de gratis webinar Kindermishandeling van Augeo van 17 november 2022. 

Stress en trauma onzichtbaar

Stress en trauma bij jonge kinderen zijn meestal onzichtbaar. Ze hebben beperkte mogelijkheden om te vertellen over hoe het met hen gaat. Kinderen zijn daarom aangewezen op hun ‘zorgfiguren’ om hun emoties en stress een plaats te kunnen geven. Zorgfiguren, zoals medewerkers in de kinderopvang, dragen hier een verantwoordelijkheid voor.

Tools en handvaten

Om mensen die met kinderen werken hierin te ondersteunen, ontwikkelde het expertisecentrum Resilient People twee gidsen over het opmerken van en het omgaan met verontrusting. De gidsen bevatten een aantal tools en handvaten die de voelsprieten van mensen die met kinderen werken verscherpen. Denk aan:

  • vijf rode vlaggen om in de gaten te houden
  • een maandelijkse snelle screener om de vinger aan de pols te houden
  • tips om gesprekken met ouders voor te bereiden

Naast de concrete instrumenten en tips, vind je ook enkele algemene aandachtspunten in de gidsen.

Gidsen

Bekijk de gidsen hier:

Gids voor het zien en bespreekbaar maken van verontrustende signalen in de kinderopvang >>

Gids voor het bieden van trauma-sensitieve zorg in de kinderopvang >>

Let op: deze documenten zijn opgesteld door onderzoekers van een Belgische hogeschool. Er wordt in de gidsen dan ook gesproken over andere instanties dan we in Nederland hebben.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; Afbeelding:Image by freepic.diller on Freepik