Gezonde Kinderopvang introduceert nieuwe dagritmekaarten Werken aan een dagritme hoort bij Gezonde Kinderopvang. Dagritmekaarten helpen hier invulling aan te geven. Het programma Gezonde kinderopvang heeft nieuwe dagritmekaarten ontwikkeld op basis van de gezondheidsthema’s van het programma. Elke kinderopvangorganisatie kan er direct mee aan de slag! Gezond en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl is enorm […]

Gezonde Kinderopvang introduceert nieuwe dagritmekaarten

Werken aan een dagritme hoort bij Gezonde Kinderopvang. Dagritmekaarten helpen hier invulling aan te geven. Het programma Gezonde kinderopvang heeft nieuwe dagritmekaarten ontwikkeld op basis van de gezondheidsthema’s van het programma. Elke kinderopvangorganisatie kan er direct mee aan de slag!

Gezond en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl is enorm belangrijk om dit aan kinderen mee te geven. Jong geleerd is immers oud gedaan. Om deze reden hebben wij in ons team een Gezonde Kinderopvangcoach en brengt zij regelmatig advies uit aan

Belang van een helder dagritme

Een duidelijk dagritme geeft rust en houvast aan kinderen en pedagogisch medewerkers. “Zo weten kinderen wat ze kunnen verwachten en daarmee wordt tegemoetgekomen aan één van de basisbehoeften van kinderen’, zegt ontwikkelingspsycholoog Marielle Balledux van het Nederlands Jeugdinstituut, een van de partnerorganisaties van Gezonde Kinderopvang. “De dagritmekaarten van Gezonde Kinderopvang zijn een handig hulpmiddel bij het structureren van de dag: ze helpen om de activiteiten inzichtelijk te maken”, aldus Balledux.

Een goed dagritme is divers en bevat onderdelen die kinderen nodig hebben voor hun fysieke en mentale gezondheid. Kinderen vanaf anderhalf jaar kunnen de plaatjes op de dagritmekaarten begrijpen en krijgen zo langzaam het besef van hun dagritme.

De gezondheidsthema’s

Dagritmekaarten voor uitsluitend gezondheidsthema’s waren er nog niet, afgezien van buitenspelen, handen wassen en fruit eten. De nieuwe dagritmekaarten integreren onder andere de gezondheidsthema’s sociaal-emotionele ontwikkeling, mediaopvoeding, en zonbescherming in de bestaande dagindeling van de kinderopvang.

Uit een verkenning onder coaches Gezonde Kinderopvang blijkt dat niet alle kinderopvangorganisaties gebruik maken van dagritmekaarten. Ze geven aan niet te weten wat ‘goede’ kaarten zijn en de kosten vormen soms ook een struikelblok. Marielle Balledux: “Naast dat de kaarten van Gezonde Kinderopvang structuur geven, bieden ze ook een schat aan informatie en tips om dagelijks laagdrempelig te werken aan een gezonde leefstijl van kinderen.” Bij elke dagritmekaart worden adviezen gegeven voor allerlei activiteiten om aan de slag te gaan met de gezondheidsthema’s. Het gaat om activiteiten voor kinderen tot vier jaar zoals knutselen, buitenspelen, eten en drinken of voorlezen.

Lees hier: ‘Kinderen gezond laten eten’

Gratis downloaden en volop inspiratie

De dagritmekaarten zijn te vinden op de website van Gezondekinderopvang.nl. Op elke dagritmekaart staat een QR-code die linkt naar de activiteiten die volop inspiratie bieden om dagelijks mee te werken. Scan de QR-code op de uitgeprinte kaart en lees de activiteiten op je telefoon of tablet. Je kunt de kaarten lamineren om ze makkelijk op te kunnen hangen.

Meld je aan voor Gezonde Kinderopvang

Met Gezonde Kinderopvang werken kinderopvangorganisaties structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers. Ruim 1700 professionals zijn opgeleid als coach Gezonde Kinderopvang. Het programma biedt coaches unieke praktische ondersteuning met advies van ambassadeurs uit de praktijk, intervisiedagen en workshops. Wil je dit ook voor jouw organisatie? Laat jezelf of een collega via de gratis tweedaagse train-de-trainer opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. Dit voorjaar zijn nog een paar plekken vrij, eind mei 2023 start de aanmelding voor de trainingen in het najaar. Aanmelden kan hier.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; Afbeelding:Image by Freepik