Gezonde en gevarieerde voeding voor kinderen. Als ouder wil je graag het beste voor je kind. Dat je als ouder ook de beste voeding voor je kind moet aanbieden is ook heel belangrijk. De basis van de gezondheid van een kind wordt namelijk vanaf de eerste dag en zelfs al tijdens de zwangerschap ontwikkeld. Daarom […]

Gezonde en gevarieerde voeding voor kinderen.

Als ouder wil je graag het beste voor je kind. Dat je als ouder ook de beste voeding voor je kind moet aanbieden is ook heel belangrijk. De basis van de gezondheid van een kind wordt namelijk vanaf de eerste dag en zelfs al tijdens de zwangerschap ontwikkeld. Daarom zijn die eerste levensjaren extra belangrijk voor de rest van zijn of haar leven. Kinderen die in de eerste vier jaar van hun leven vooral gezonde en gevarieerde voeding hebben gehad, zullen daar hun hele leven profijt van hebben.

Gezonde en gevarieerde voeding aan kinderen aanbieden is dus belangrijk. Fruit, groenten en vezels zijn essentieel voor de opbouw van een sterk en gezond lichaam. Hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leert eten en niet alleen zeurt om snoepen en snacks? Hier lees je de belangrijkste tips voor een gezond én gezellig eetpatroon.

  • Jonge kinderen imiteren. Eet om deze reden zelf ook gezond. Een gezond etend kind, start met een gezond voorbeeld van zijn vader en moeder.
  • Sla het ontbijt nooit over; Het ontbijt is een onmisbaar eetmoment. Na een nacht rust heeft het lichaam nieuwe enegrie nodig. Een goed ontbijt draagt ook bij aan het behoud van een gezond gewicht.
  • Zorg voor rust tijdens de maaltijd; zet de televisie uit, ruim speelgoed van tafel weg en eet samen aan tafel.
  • Eet op tijd; kinderen die moe zijn, hebben vaak geen trek meer.
  • Geef het kind alle voedingsstoffen; varieer om die reden met verschillende soorten groente, fruit, granen, zuivel, ei, vis en vlees (ook ’s ochtends). Een kind krijgt daardoor veel belangrijke vitamines, mineralen, vezels en vetten binnen.
  • Betrek het kind bij het bereiden van de maaltijd. Hierdoor raken kinderen betrokken en zullen zij sneller geneigd zijn, vanwege hun eigen inbreng, om mee te eten;
  • Maak van de maaltijd een leuke activiteit. Vanwege Corona is het niet mogelijk om op in een restaurant te dineren. Dek de tafel netjes, schrijf een menu en maak een heus thuis restaurant.
  • Een kind eet niet omdat het ‘tijd’ is, maar omdat hij trek heeft. Probeer daarom te zorgen voor gezonde trek. Zorg overdag voor veel beweging (buiten!). Geef niet te veel tussendoor, anders heeft het kind tijdens de maaltijden geen eetlust meer. Heeft je kind vlak voor het eten ineens razende honger en kan hij écht niet wachten? Geef hem een halve appel of wat bouillon.
  • Probeer een kind te laten wennen aan nieuwe smaken. Niet alleen kleine kinderen, maar ook oudere kinderen moeten heel vaak nieuwe dingen proeven voordat ze iets lekker vinden. Blijf het dus gewoon proberen.

Bron: GezondNU

Als vuistregel kan dit helpen: Als opvoeder bepaal jij wat je kind eet. Je kind bepaalt de hoeveelheid.

We hebben nog wat leuke tips om gezonde en gevarieerde voeding aan kinderen aan te bieden.

Gezonde voeding voor kinderen wordt zo wel echt een feestje!

Opmerkingen (56)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.