Gastouderopvang en de Avondklok Vanaf zaterdag 23 januari tot 10 februari 2021 geldt de avondklok van 21:00 – 4:30 uur. Iedereen die ná 21.00 op straat is, zal moeten kunnen aantonen dat daar een noodzakelijke reden voor is. Bijvoorbeeld werk-gerelateerd. Gastouderopvang staat voor flexibele opvang, waarbij opvang in de avonden en weekenden ook regelmatig voorkomt. […]

Gastouderopvang en de Avondklok

Vanaf zaterdag 23 januari tot 10 februari 2021 geldt de avondklok van 21:00 – 4:30 uur.
Iedereen die ná 21.00 op straat is, zal moeten kunnen aantonen dat daar een noodzakelijke reden voor is. Bijvoorbeeld werk-gerelateerd.

Gastouderopvang staat voor flexibele opvang, waarbij opvang in de avonden en weekenden ook regelmatig voorkomt. Denk aan de ouders met een vitale beroepsfuncties (Ziekenhuispersoneel, Brandweer, Ambulance, Voedingsketen etc.) die juist buitende de traditionele opvangtijden een beroep op de gastouder doen. Om deze reden zijn er gastouders die ook in de avonduren-werkzaam zijn.  Wij kunnen ons dan ook voorstellen dat er vragen zijn n.a.v. de invoering van de avondklok en de eventuele gevolgen voor gastouders die ook na 21.00 werken. Wij hopen via deze weg wat meer duidelijkheid te verschaffen.

Om te kunnen rechtvaardigen waarom een gastouder bijvoorbeeld na 21.00 op straat is heeft de Rijksoverheid hiervoor  een speciale werkgeversverklaring en een eigenverklaring vrijgegeven die een persoon ingevuld en wel bij zich moet hebben om te rechtvaardigen dat deze persoon nog op straat is.

Op de site van Kennis Netwerk Gastouderopvang is het volgende te lezen:

Er zijn 2 formulieren voor de avondklok:

  • Eigen verklaring avondklok: dit formulier vul je in als je tijdens de avondklok buiten moet zijn.
  • Werkgeversverklaring avondklok: deze vult de werkgever in als je tijdens de avondklok moet werken. Deze verklaring moet je laten zien als je op de Eigen verklaring heeft aangegeven dat je moet werken tijdens de avondklok.

Bovenstaande formulieren zijn ook in het Engels te downloaden:

Voor ZZP-ers is inmiddels bekend dat zij zelf hun werkgeversverklaring in mogen vullen. Voor de volledigheid zou een LRK-nummer van het Landelijk Register Kinderopvang een goede aanvulling zijn.
Je hebt dan dus beide verklaringen ingevuld en bij je.

Bij nanny’s die aan huis werken is de vraagouder officieel de “werkgever”. De nanny vult de Eigenverklaring in en de vraagouder de werkgeversverklaring.
Het zou niet nodig moeten zijn dat het gastouderbureau ook een verklaring invult. Bij functie of bedrijfsnaam zou ingevuld kunnen worden dat het een vraagouder met cruciaal beroep betreft.

Ouders die in cruciale beroepen werken en voor de opvang van hun kinderen gebruik maken van de Gastouderopvang, kunnen tijdens de avondklok hun kinderen brengen en halen (van en naar de gastouder). Zij hebben dan een eigen verklaring avondklok en een werkgeversverklaring werkgever nodig waarmee ze kunnen aantonen dat ze tijdens de avondklok op straat mogen zijn.

Bovenstaande verklaringen kunnen zowel een papieren variant zijn of een digitale (telefoon/Ipad). Kijk hier voor de instructies.

Wij hopen dat Gastouderopvang en de Avondklok jullie meer duidelijkheid heeft gegeven.

Daarnaast blijft de verlenging Lockdown gelden.

Opmerkingen (3)

  • gateio
    gateio

    After reading your article, it reminded me of some things about gate io that I studied before. The content is similar to yours, but your thinking is very special, which gave me a different idea. Thank you. But I still have some questions I want to ask you, I will always pay attention. Thanks.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.