Duizenden baby’s minder geboren dan anders Duizenden baby’s minder geboren dan anders. Er zijn de eerste vier maanden van dit jaar zo weinig baby’s geboren, dat het gaat om een laagterecord. De economische crisis zou daar de oorzaak van zijn, denken deskundigen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er het eerste kwartaal van dit […]

Duizenden baby’s minder geboren dan anders

Duizenden baby’s minder geboren dan anders. Er zijn de eerste vier maanden van dit jaar zo weinig baby’s geboren, dat het gaat om een laagterecord. De economische crisis zou daar de oorzaak van zijn, denken deskundigen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er het eerste kwartaal van dit jaar ruim 53.000 kinderen geboren. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 57.000. Ook vergeleken met 2020 en 2019 gaat het dit jaar om een flinke daling.

Lees hier hoe kies de juiste gastouder uit?

Onzeker

Zoals eerder in de geschiedenis lijkt ook nu de economische crisis, ontstaan door de coronapandemie, de reden van het lage aantal geboortes. Door de stijgende prijzen worden mensen momenteel onzekerder over hun financiële positie. Ook de krapte op de woningmarkt kan een rol spelen. ‘Mensen willen toch eerst zeker zijn dat ze een goede woonplek hebben waar ook ruimte is voor een baby’, zegt Tanja Traag van het CBS tegen het Algemeen Dagblad.

Later zwanger

Tijdens de coronacrisis steeg het aantal geboortes juist, vermoedelijk omdat mensen meer samen thuis zaten en werk makkelijker met het gezinsleven konden combineren. Het CBS had verwacht dat het aantal geboorten wel langer een opleving zou hebben, omdat een steeds grotere groep vrouwen een zwangerschap lijkt uit te stellen.

Zomerbaby’s

De komende maanden zal het aantal geboorten wel weer wat oplopen, zo is de verwachting. Dat is ieder jaar namelijk het geval in deze maanden. Gemiddeld komen er maandelijks zo’n 14.000 baby’s ter wereld, vorig jaar waren dat er in juli, augustus en september zo’n 2000 meer.

Dus voor de moeders die nu zwanger zijn, onze gastouders zullen uw newborn met alle liefde opvangen en verzorgen. Uit recent onderzoek is gebleken dat het welbevinden van kinderen bij een gastouder hoger scoort t.o.v. een gastouder:

‘Kinderen die opgevangen worden bij een gastouder voelen zich beter dan hun leeftijdsgenootjes in het kinderdagverblijf. Uit observaties Leidse gezinspedagogen blijkt dat in de gastouderopvang de kinderen meer ontspannen zijn, zich veiliger voelen en meer genieten van wat ze aan het doen zijn. Bij de gastouders was bovendien minder lawaai en waren er per begeleider minder kinderen in de groep aanwezig.

Lees hier de 10 redenen waarom u voor een gastouder kiest.

Gastouderbureau BAZZ & Diana is altijd op zoek naar gemotiveerde, flexibel en zorgzame gastouders. Ook als je nog niet in het bezit bent van een diploma is het gastouderschap voor jou binnen handbereik.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; Nemokennislink.nl; Afbeelding: Baby care photo created by freepik – www.freepik.com