Dit is het quarantaineadvies voor de kinderopvang Dit is het quarantaineadvies voor de kinderopvang. Onlangs hebben we jullie al bericht over de wijziging in het Protocol Kinderopvang. We hebben nog wat aanvullingen en zullen deze in dit nieuwsitem verwerken. Naar aanleiding van de persconferentie van vanavond zal er mogelijk nog wat aanvullingen/wijzigingen volgen. Houd onze […]

Dit is het quarantaineadvies voor de kinderopvang

Dit is het quarantaineadvies voor de kinderopvang. Onlangs hebben we jullie al bericht over de wijziging in het Protocol Kinderopvang. We hebben nog wat aanvullingen en zullen deze in dit nieuwsitem verwerken. Naar aanleiding van de persconferentie van vanavond zal er mogelijk nog wat aanvullingen/wijzigingen volgen. Houd onze website dan ook goed in de gaten.

Het protocol kinderopvang is aangepast, na de persconferentie op 14 januari. De belangrijkste wijzigingen gaan over het quarantaineadvies. Zo hoeven kinderen en pedagogisch medewerkers met een besmette huisgenoot of nauw contact níét in quarantaine wanneer zij korter dan 8 weken geleden positief getest én hersteld zijn en zij op dit moment geen coronaklachten hebben.

Ook medewerkers en kinderen die de boosterprik langer dan een week geleden hebben gehad en geen coronaklachten hebben, hoeven in dat geval niet in quarantaine. Deze adviezen, die eerder al bekend werden gemaakt, zijn nu toegevoegd aan het gewijzigde protocol kinderopvang (versie van 20 januari).

Quarantaineadvies voor pedagogisch professionals

In het nieuwe protocol staat onder meer dit betreffende het quarantaineadvies voor pedagogisch medewerkers en gastouders:

Een medewerker/gastouder gaat in quarantaine als iemand in het huishouden van de medewerker/de gastouder positief getest is op COVID-19 (categorie 1) en als de medewerker/gastouder nauw contact in de privésfeer is van iemand die positief getest op COVID-19 (categorie 2)*. Ook geldt het advies om z.s.m. een zelftest af te nemen.

* Nauwe contacten binnen de kinder- of gastouderopvang vallen niet onder categorie 2 in het bron- en contactonderzoek. De medewerker of gastouder hoeft bij een nauw contact binnen de kinder- of gastouderopvang niet in quarantaine, tenzij de GGD anders aangeeft (bijvoorbeeld in het geval van een uitbraak bij 3 of meer besmettingen binnen 7 dagen op een groep). Wel geldt het advies om bij klachten te testen. Dat kan met een zelftest of bij de GGD.

Uitzondering op alle hierboven genoemde quarantaineregels:

  • Je bent korter dan 8 weken geleden positief getest en hersteld én je heb op dit moment geen coronaklacht(en).
  • Je hebt de booster prik langer dan een week geleden gehad én je hebt op dit moment geen coronaklacht(en).

Advies voor kinderen (0-13 jaar)

Voor kinderen tot 13 jaar geldt:

Kinderen tot 13 jaar die in dezelfde groep zitten als een besmet kind of medewerker hoeven niet in quarantaine. Zij kunnen naar de kinderopvang. Ouders letten extra goed op de gezondheid van hun kinderen. Kinderen blijven in dit geval wel thuis bij klachten. En zij laten zich testen door de GGD.

Als er meerdere besmettingen in de groep zijn, doet de GGD uitbraakonderzoek. In dat geval kan de GGD nog wel adviseren om een quarantaine-advies te geven voor de hele groep.

Besmetting of uitbraak?

Wanneer is er sprake van een uitbraak? Daarover staat in het protocol:

Besmettingen versus uitbraak

  • Bij 1 of 2 corona besmettingen in een groep: medewerkers en kinderen die als groepsgenoot als nauw contacten (categorie 2 contact: minimaal 15 minuten per dagbij elkaar opgeteld, binnen 1,5 meter) kunnen worden beschouwd van iemand die corona heeft op school of kinderopvang hoeven niet in quarantaine, ongeacht of de persoon met corona een kind of medewerker is.
  • Uitbraak: als er binnen een groep, 3 of meer corona besmettingen (zowel kinderen als medewerkers) zijn binnen 7 dagen, dan gaat de hele groep in quarantaine.

Mogelijk is er sprake van een uitzonderingssituatie op quarantaine bij besmetting, zie voor meer informatiepagina 5 in het protocol.

Uitzondering voor cruciale beroepen

Branchepartijen BMK en BK melden: Het kabinet heeft ook aangekondigd dat er mogelijk een uitzondering op de quarantaineregels komt voor personen werkzaam in een cruciaal beroep en die niet onder de twee hierboven genoemde uitzonderingen vallen. Dit moet uitgewerkt worden en is nu nog niet inwerking getreden. Als deze uitzondering inwerking treedt zullen we hier zo spoedig mogelijk over informeren.

Dit is het quarantaineadvies voor de kinderopvang.

Bron: Kinderopvang.nl; Afbeelding: Freepik