‘Dit is de effectiefste methode om huilende baby’s in slaap te krijgen’. ‘Dit is de effectiefste methode om huilende baby’s in slaap te krijgen’. Misschien wist je het al door je ervaring als professional in de kinderopvang, maar het wordt nu ook door onderzoek bevestigd. Het is beter om eerst even rond te lopen met […]

‘Dit is de effectiefste methode om huilende baby’s in slaap te krijgen’.

‘Dit is de effectiefste methode om huilende baby’s in slaap te krijgen’. Misschien wist je het al door je ervaring als professional in de kinderopvang, maar het wordt nu ook door onderzoek bevestigd. Het is beter om eerst even rond te lopen met een baby, voordat hij of zij in bed gelegd wordt. Door de beweging komen baby’s tot rust. Bij huilende baby’s is deze methode het effectiefst. Dit stellen wetenschappers.

Ongeveer 20 tot 30 procent van de baby’s huilt overmatig en heeft slaapproblemen zonder duidelijke reden. Dat veroorzaakt stress bij ouders én bij professionals in de kinderopvang die voor meerdere kinderen tegelijk zorgen. Om een baby in slaap te krijgen, komen Japanse en Italiaanse onderzoekers nu met een schema: vijf minuten de baby dragen en vervolgens vijf tot acht minuten zitten met de baby in de armen. Dit staat in een nieuwe studie die in Current Biology verscheen. Daarna valt 80 procent van de kinderen in slaap. Zou het zo simpel zijn..?

Lees hier de 10 redenen waarom u voor een gastouder kiest.

Rustiger en lagere hartslag

Tijdens de studie filmden de onderzoekers 21 zuigelingen van twee weken tot zeven maanden oud. Dat gebeurde in het lab of bij de ouders thuis. De kinderen werden zichtbaar rustiger als hun moeder vijf minuten met hen rondliep – zowel gedragen als in een kinderwagen. Bovendien ging hun hartslag naar beneden. Bij vaders zijn de effecten vergelijkbaar. Het effect was het grootst bij huilende baby’s. Werkt de methode niet voor de baby? Uit eerder onderzoek blijkt dat een bewegend wiegje ook een kalmerend effect heeft, in combinatie met inbakeren en het laten horen van ruis.

Uit recent onderzoek is eveneens gebleken dat het welbevinden van kinderen bij een gastouder hoger scoort t.o.v. een kinderdagverblijf:

‘Kinderen die opgevangen worden bij een gastouder voelen zich beter dan hun leeftijdsgenootjes in het kinderdagverblijf. Uit observaties Leidse gezinspedagogen blijkt dat in de gastouderopvang de kinderen meer ontspannen zijn, zich veiliger voelen en meer genieten van wat ze aan het doen zijn. Bij de gastouders was bovendien minder lawaai en waren er per begeleider minder kinderen in de groep aanwezig.

Verouderd advies

De studie is van belang, zegt orthopedagoge Eline Möller, senior onderzoeker bij het AmsterdamUMC tegen de Volkskrant. ‘Sommige ouders horen namelijk bij consultatiebureaus nog dat baby’s zelfstandig in slaap moeten vallen in hun eigen bed, ook als ze huilen’, legt ze uit. ‘Zo’n advies is iets van de oude stempel, het is goed dat studies als deze dat ook wetenschappelijk aantonen.’

Dichtbij zijn

Volgens de orthopedagoge is het eigenlijk hartstikke logisch dat baby’s niet vanzelf rustig worden. ‘Tijdens de zwangerschap zijn zuigelingen gewend dat ze heen en weer wiegen. Ze horen en voelen hun moeder ook. Dan is het onwennig als je plots in een stil bedje ligt. Je kunt baby’s niet verwennen, zeker niet in het eerste halfjaar.’ Als baby’s merken dat ze loskomen van een ouder, zijn ze geneigd te gaan huilen. ‘Dat voorkom je blijkbaar door de baby een tijdje bij je houden tot deze in een wat diepere slaap is.’

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; Afbeelding:Image by javi_indy on Freepik