De nieuwe beslisboom is een feit: geen uitzondering meer voor kinderen bij besmette huisgenoot (versie 22 november 2021) De nieuwe beslisboom is een feit. Vrijdag 19 november zijn de nieuwe quarantaineregels ingegaan. Er is nu geen uitzondering meer voor kinderen zonder klachten: ook zij moeten in quarantaine als een huisgenoot corona heeft. Ook als ze […]

De nieuwe beslisboom is een feit: geen uitzondering meer voor kinderen bij besmette huisgenoot (versie 22 november 2021)beslisboomkinderopvang221121.png

De nieuwe beslisboom is een feit. Vrijdag 19 november zijn de nieuwe quarantaineregels ingegaan. Er is nu geen uitzondering meer voor kinderen zonder klachten: ook zij moeten in quarantaine als een huisgenoot corona heeft. Ook als ze als immuun worden gezien. Hieronder staan alle veranderingen op een rij. Aan de ‘tak’ van een kind met klachten is niets veranderd.

Lees hier de nieuwste versie Protocol Kinderopvang & Corona.

Wat is er aangepast?

  • Als een kind een besmette huisgenoot heeft, dan mag het kind NIET naar de opvang of school. Deze regel is per 19 november 2021 ingegaan. Als een persoon besmet is, dan moeten alle huisgenoten in quarantaine. Het maakt daarbij niet uit of de huisgenoten gevaccineerd/ongevaccineerd zijn, wel of geen klachten hebben, of immuun/niet-immuun zijn. Iedereen blijft thuis.
  • Bij kinderen zonder klachten is de vraag over het contact met iemand met corona opgesplitst. Want er is verschil tussen huisgenoten (categorie 1) en nauwe contacten (categorie 2: meer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter).
  • Voor nauwe contacten (categorie 2) geldt nog steeds de uitzondering: groep- en klasgenoten van één besmet persoon hoeven NIET in quarantaine. De GGD bepaalt of in specifieke situaties alsnog quarantaine nodig is, ook bij meer dan 1 besmetting.
  • Er is een vraag toegevoegd voor kinderen van 4 jaar t/m groep 8 of het nauwe contact in een privésituatie is geweest. Bijvoorbeeld als een kind bij een besmet kind thuis heeft gespeeld of gelogeerd. Kinderopvang en school worden niet als privésituaties gezien. Het wordt aangeraden om bij contacten in privésituaties de GGD te bellen om advies.
  • Bij het dringende advies om te laten testen is toegevoegd ‘door de GGD’; een zelftest geldt niet als officiële test.

Het gevolg van de veranderingen in het beleid van de overheid is helaas dat er weer meer stappen doorlopen moeten worden voor kinderen zonder klachten. We hebben er alles aan gedaan de beslisboom zo overzichtelijk mogelijk te houden.

Klik hier voor de nieuwe beslisboom is een feit.

Aan de Engelstalige versie wordt nog gewerkt. Die wordt z.s.m. beschikbaar.

Bron: BoinK & Freepik.