De gastouderopvang zoekt jou! De gastouderopvang zoekt jou! De komende vijf jaar zijn er 32.000 extra medewerkers nodig in kinderopvang. Dat blijkt uit een verkenning van ontwikkelingen en trends in Nederland en het effect op de kinderopvangbranche van Kinderopvang werkt!. Vooruitkijkend naar 2031 zijn dat er maar liefst 50.000. De verkenning schetst een beeld van ontwikkelingen […]

De gastouderopvang zoekt jou!

De gastouderopvang zoekt jou! De komende vijf jaar zijn er 32.000 extra medewerkers nodig in kinderopvang. Dat blijkt uit een verkenning van ontwikkelingen en trends in Nederland en het effect op de kinderopvangbranche van Kinderopvang werkt!. Vooruitkijkend naar 2031 zijn dat er maar liefst 50.000.

De verkenning schetst een beeld van ontwikkelingen op gebied van economie, arbeidsmarkt, politiek, klimaat, technologie, demografie en samenleving. Daarna volgt de nieuwste arbeidsmarktprognose.

Stijgende vraag

Uit de prognose blijkt dat er de komende vijf jaar 32.000 extra medewerkers nodig zijn. 9.000 extra medewerkers door een toename van het aantal baby’s en 23.000 extra medewerkers door het nieuwe beleid in het coalitieakkoord. Van 2028 tot eind 2031 verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ook een groei van het aantal nieuwgeboren kinderen. Ook van die groep zullen ouders vaker kiezen voor kinderopvang, omdat kinderopvang voor werkende ouders bijna gratis wordt. In totaal zullen er daarom eind 2031 ongeveer 50.000 extra medewerkers nodig zijn.

Stijging mbo 4-studenten

Er worden meer studenten opgeleid voor kinderopvang, met name met een mbo-opleiding niveau 4. Helaas is ondanks de hoge kans op werk het aantal studenten met een mbo-opleiding niveau 3 afgenomen volgens Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Inzetten op meer werknemers onvoldoende

Deze verkenning laat ook zien dat alleen inzetten op meer werknemers onvoldoende effect heeft. In 2020 haalden 4.850 leerlingen een diploma pedagogisch medewerker 3 of 4. Voor 2022 verwacht Kinderopvang Werkt! dat 5.500 leerlingen een diploma halen. Het grootste deel gaat binnen een jaar na het behalen van het diploma werken in zorg en welzijn. Voor de beroepsopleidende leerweg (bol) is dat 84% en voor beroepsbegeleidende leerweg (bbl) is dat 93%. Een klein deel studeert verder of gaat werken in een andere sector, bijvoorbeeld het onderwijs.

De instroom vanuit het hbo is lager. Van de 133.000 gediplomeerden met een nieuwe kwalificatie pedagogiek of social work, zijn er 8.300 werkzaam in kinderopvang.

Wil je graag in de kinderopvang werken maar doe je dit liever met een klein groepje kinderen dan is het Gastouderschap jou op het lijf geschreven. Heb je nog geen diploma! Geen nood je kunt de verkorte opleiding volgen (gemiddeld 4 maanden). Hiervoor is ook het STAP budget in het leven geroepen.

De gastouderformule

Alles wat je altijd al wilde weten over gastouder worden staat in dit E-book: De Gastouderformule. Met dit E-book is het gastouderschap binnen jouw handbereik.

De Gastouderformule is bijzonder omdat we alle vragen die in de loop der jaren dóór gastouders zijn gesteld nu vóór gastouders op papier zijn gezet. Omdat wij zelf ook jarenlang als gastouder hebben gewerkt en meer dan 10 jaar ervaringen hebben als o.a. bemiddelingsmedewerkers hebben wij een volledig e-book kunnen ontwikkelen die alle ins en outs over het gastouderschap prijsgeeft.

Krijg met dit gratis E-book antwoorden op:

•Word ik Nanny of gastouder?
• Welke diploma-eisen zijn er?
• Aan welke eisen moet mijn huis voldoen?
• Volg het stappenplan: hoe word ik gastouder?
• Wat ga ik verdienen?
• Wat is het verschil tussen freelancer of zelfstandig gastouder (ZZP)?

Download dit gratis E-book hier.

Waarom je nu als gastouder aan de slag gaat:

  • Ook als je niet in het bezit bent van een erkend diploma, dan heb je nu de mogelijkheid om de verkorte gastouderopleiding te behalen en als klap op de vuurpijl is er ook de STAP subsidie van € 1000,-.
  • Er is een Corona-baby-boom. Er worden dus heel veel babies geboren die graag een leuk en liefdevol opvangplek willen vinden;
  • Je hebt als zelfstandig gastouder de vrijheid om leuke activiteiten met jouw gastkindjes te ondernemen, je deelt je eigen dagen in etc.

De rest van de redenen vind je hier.

De gastouderopvang zoekt jou! De ouders en de kinderen zoeken jou! Heb je interesse of wens je meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op op 078-6147188.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl

Afbeelding:Happy children photo created by freepik – www.freepik.com