Campagne: Voorkom verdrinking jonge kinderen Campagne: Voorkom verdrinking jonge kinderen. VeiligheidNL wil met de campagne ‘Kopje onder gaat geluidloos en snel’ aandacht vragen voor de verdrinkingsrisico’s van met name jonge kinderen. Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op een verdrinking, vooral kinderen van 1 en 2 jaar oud. En dat kan snel […]

Campagne: Voorkom verdrinking jonge kinderen

Campagne: Voorkom verdrinking jonge kinderen. VeiligheidNL wil met de campagne ‘Kopje onder gaat geluidloos en snel’ aandacht vragen voor de verdrinkingsrisico’s van met name jonge kinderen. Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op een verdrinking, vooral kinderen van 1 en 2 jaar oud. En dat kan snel en ongemerkt gaan. Waar moet je op letten?

Of je nu al lang en breed op de hoogte bent van waar je op met letten wanneer een kindje in de buurt is van water, of niet, voor alles geldt: veiligheid voorop. En dan is een kleine opfriscursus op z’n plaats, zeker nu het buiten erg warm is en er verkoeling wordt gezocht in of bij het water.

10 centimeter water

Kinderen kunnen snel en ongemerkt verdrinken, stelt VeiligheidNL op haar website. ‘Al in een laagje van 10 centimeter diep, zonder spartelen, huilen of schreeuwen. Veel ouders en (professionele) verzorgers weten niet dat kinderen zonder geluid verdrinken, en merken het niet op.’ Reden voor VeiligheidNL om in samenwerking met de Nationale Raad Zwemveiligheid voorlichting te ontwikkelen over dit risico en ouders/verzorgers hierop te wijzen door middel van de campagne ‘Kopje onder gaat geluidloos en snel’.

Met de zomerse temperaturen trekken we er volop op uit om een dagje naar het strand te gaan, het zwembad etc. Lees hier de 9 tips om verdrinking bij jonge kinderen te voorkomen.

Driekwart jonger dan 5

Driekwart van de kinderen die verdrinken is 0 tot 5 jaar oud, blijkt uit onderzoek door kinderartsen van UMC Groningen en Amsterdam UMC. Het gebeurt vaak in en om huis, bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembadje, een vijver of in bad. Opvallend vaak waren de verzorgers op het moment van verdrinking even niet in de buurt van het kind. Maar ook in buitenwater (zoals een meer of sloot) komt het helaas regelmatig voor dat een kind verdrinkt of bijna verdrinkt.

Lees hier: ‘Hitteplan voor de Gastouderopvang’

4 regels

Voorkom verdrinking in het kinderdagverblijf of op de gastouderopvang met de ‘4 van veilig in en om het water’:

Als ik in de buurt ben van water (zoals een zwembadje, badkuip of vijver), dan…

  • 1. …zorg ik dat ik de kinderen altijd kan zien.
  • 2. …laat ik mij niet afleiden, bijvoorbeeld door mijn telefoon of boek.
  • 3. …blijf ik zo dichtbij de kinderen dat ik ze kan aanraken (als het jonger is dan 3 jaar).
  • 4. …loop ik nooit even weg bij de kinderen, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; Kindveiligheid.nl  Afbeelding: Water photo created by freepik – www.freepik.com