Breaking News: Bijna gratis kinderopvang met 2 jaar uitgesteld Breaking News: Bijna gratis kinderopvang met 2 jaar uitgesteld. Het kabinetsplan om de kinderopvang bijna gratis te maken, wordt twee jaar uitgesteld en gaat pas in 2027 in. Het lukt de kinderopvangsector niet om voldoende personeel te vinden als straks de vraag naar kinderopvang nog verder […]

Breaking News: Bijna gratis kinderopvang met 2 jaar uitgesteld

Breaking News: Bijna gratis kinderopvang met 2 jaar uitgesteld. Het kabinetsplan om de kinderopvang bijna gratis te maken, wordt twee jaar uitgesteld en gaat pas in 2027 in. Het lukt de kinderopvangsector niet om voldoende personeel te vinden als straks de vraag naar kinderopvang nog verder zal stijgen.

Dat meldt NOS.nl. Bronnen in Den Haag zeggen dat het kabinet dat vanmiddag bekend gaat maken.

Bezuinigingen

In het coalitieakkoord was afgesproken dat de wijzigingen in de kinderopvang in 2025 in zouden gaan. Het uitstel is natuurlijk een tegenvaller voor ouders, maar het betekent een financiële meevaller voor het kabinet. De overheid is voor het eerst in lange tijd op zoek naar mogelijkheden om te bezuinigen. De afgelopen jaren moest er flink geld uitgegeven worden om de kosten voor de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne op te vangen. Het plan was dat de overheid bijna alle kosten voor de opvang voor zijn rekening zou nemen.

Compensatie ouders

Er komt wel een vorm van compensatie voor ouders die hadden gerekend op bijna-gratis opvang. Hoe die regeling eruit gaat zien en voor wie die precies is, wordt later duidelijk. De bedoeling is dat de vraag naar opvang daardoor zo geleidelijk stijgt dat de sector het kan bijhouden. Op dinsdag 26 april, komt het kabinet met de Voorjaarsnota, met daarin de aanpassingen op de lopende begroting.

Lees hier het nieuwsartikel: ‘Verwachting kinderopvangtoeslag 2024’.

Ook STAP-subsidie verdwijnt

Bronnen melden daarnaast dat het STAP-budget, de regeling waarmee werknemers en werkzoekenden een subsidie van 1000 euro per jaar kunnen krijgen voor scholing en ontwikkeling, weer gaat verdwijnen. Die regeling werd pas vorig jaar geïntroduceerd en is een groot succes.

Lees het volledige artikel op NOS.nl >>

Bron: Kinderopvangtotaal.nl; NOS.nl; Afbeelding Image by stockking on Freepik