Belangrijk: Rookmelders in de gastouderopvang Belangrijk: Rookmelders in de gastouderopvang. Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in elke woning op iedere bouwlaag. Dit betekent dat op iedere verdieping inclusief de begane grond een rookmelder moet zijn. Dit geldt als op een bouwlaag een verblijfsruimte is of als op een bouwlaag een besloten ruimte is […]

Belangrijk: Rookmelders in de gastouderopvang

Belangrijk: Rookmelders in de gastouderopvang. Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in elke woning op iedere bouwlaag. Dit betekent dat op iedere verdieping inclusief de begane grond een rookmelder moet zijn. Dit geldt als op een bouwlaag een verblijfsruimte is of als op een bouwlaag een besloten ruimte is waar een vluchtroute doorheen loopt. Dit geldt ook als je bewoner bent van een huurwoning. Deze verplichting is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012.

Een gastouder moet vroegtijdig gewaarschuwd worden als er in de woning rookontwikkeling is zodat ze het kind/de kinderen en zichzelf, tijdig in veiligheid kan brengen. Iedere gastouder heeft inmiddels de ervaring dat het functioneren van een goedwerkende rookmelder essentieel is. Hier wordt tijdens de RIE dan ook uitgebreid aandacht aan besteed.

Wanneer er rookmelders geplaatst worden komen er vaak veel verschillende maten en afstanden voorbij. Ook de levensduur van de rookmelder is soms onduidelijk.

Levensduur rookmelder
De vuistregel is dat een rookmelder elke 10 jaar volledig vervangen dient te worden. Dit geldt zowel voor rookmelders met losse batterijen, als rookmelders met een batterij die 10 jaar meegaat. Dit heeft ermee te maken dat de werking van de rookmelder na die 10 jaar niet volledig gegarandeerd kan worden. Sensoren die verslijten, de pieptoon die niet meer werkt enz.

Afstanden rookmelder
De afstanden die benoemd worden voor het plaatsen van een rookmelder hebben te maken met de stroming van rook in de ruimte tussen de muur en het (schuine) plafond. Wanneer een rookmelder dicht tegen de nok of te dicht tegen een muur hangt, duurt het langer voordat de rook die plek bereikt en de rookmelder later afgaat. Daarom dient de rookmelder daar minimaal 50 (tot soms 90) centimeter van de nok vandaan te hangen.

Recht plafond: Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. Hang de rookmelder daarnaast ook minimaal 30 centimeter van een lamp vandaan. Zo voorkom je dat de rookmelder vervuild door het stof dat de lamp aantrekt. Lees ook de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat je deze ophangt.

Schuin plafond: In een kamer met schuine of toelopende plafonds of puntgevels moeten de rookmelders op 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond worden opgehangen. Zodra de rookmelder minder dan 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond wordt opgehangen bestaat er een kans dat de rook de sensor niet op tijd bereikt door de stilstaande lucht in de nok van het plafond. De rookmelder dient in principe niet op een balk bevestigd te zijn. Aan te raden is de gebruiksmelding voor de rookmelder goed door te lezen.

GGD inspectie

De GGD zal vaker onaangekondigd inspecties uitvoeren bij gastouders. De rookmelders vormen een belangrijk onderdeel van deze inspectie. Immers kan een goed werkende en juist opgehangen ervoor zorgen dat de gastouder haar woning tijdig met haar gastkinderen kan verlaten. Om deze reden hebben wij een bestandje naar al onze gastouders gestuurd die dieper ingaat. op het correct hangen van de rookmelders. Check jullie rookmelders regelmatig. Concreet betekent dit:

• Dat ze zijn voorzien van stroom/ (werkende) batterijen. De toezichthouder hoeft niet te controleren of de rookmelders al dan niet zijn aangesloten op het lichtnet.

• Dat ze zo zijn geplaatst dat rook vroegtijdig kan worden gedetecteerd                                                                                                             o Dat de rookmelders bij voorkeur in het midden maar elk geval aan het plafond zijn bevestigd, minimaal 50cm van de wand .         o Alleen wanneer de rookmelder wordt aangebracht in een ruimte die smaller is dan 1 m mag de afstand tot de wanden kleiner zijn dan 0,5 meter, maar deze moet in elk geval groter zijn dan 0,1 m.

• Het alarmsignaal overal in de woning te horen is. NB Er zijn rookmelders in omloop die door de leverancier getest en goed gekeurd zijn met een andere projectering dan aan het plafond of minimaal 50 cm van de wand.

Lees hier: ‘Elke maand overlijdt er een baby aan Wiegendood’.

Wil je alvast meer lezen of tips krijgen kijk dan eens op: rookmelders.nl.

Bron: Kennisnetwerkgastouderopvang.nl; Document: GGD GHOR Afbeelding: Pixabay